FRIDA-Terese: Det är dags att du börjar gilla dig själv

FRIDA-Terese: Det är dags att du börjar gilla dig själv

Idag startar FRIDA den stora kampanjen #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Chefredaktör Terese Allert berättar att det många gånger är lättare att hata än att älska sig själv.

92 procent* av alla tonårstjejer har någon gång mått dåligt över sitt utseende. 92! Otroligt höga siffror men jag skulle ljuga om jag sa att jag blev förvånad över resultatet. Det är ett hårt klimat vi lever i, och som ni växer upp i. Hela tiden matas vi med ideal, höga krav och ständig stress. 80 procent* av er skulle dessutom vilja förändra någonting med ert utseende om det gick. ”Min kroppsform”, ”mitt tunna hår”, ”min hy” – att klaga över och skämmas för det som möter dig när du står framför spegeln är mer regel än undantag för alldeles för många av er.

Tro mig, jag vet hur det känns. Jag är inte unik i att ha hatat mitt utseende i alldeles för många år. Det startade när jag gick i femte klass och killarna började kommentera min kropp och påpeka att min rumpa var för stor (”ankstjärt” för att citera dem exakt, Kardashian-idealet hade inte slagit igenom då). På högstadiet skämtade några tjejer om att min näsa liknade Mumintrollens och på gymnasiet började jag googla bröstförminskningar. Jag vill inte skylla min dåliga självkänsla på någon, det är en kombination av många faktorer vi stöter på under uppväxten. Hade jag varit mer säker i mig själv hade jag kanske bara viftat bort kommentarerna. Nu satte det sig så djupt att ärren fortfarande inte bleknat.

”Jag är inte unik i att hata mitt utseende”

Jag har gråtit framför spegeln efter att ha fixat mig i två timmar eftersom jag fortfarande inte varit nöjd med resultatet. Jag har dragit upp tröjan, spänt in magen och tänkt att ”bara den såg ut så här så hade jag varit nöjd”. När kompisar har tagit bilder under resor och fester har jag i smyg tittat igenom deras kameror i efterhand och raderat alla bilder på mig själv. Under sämre dagar har jag till och med tackat nej till att gå utanför dörren. Bara för att jag känner mig ful.

”Det blir bättre med åren” är en klen tröst och även om det i de flesta fall stämmer så vill jag att din situation ändras nu. Jag vill inte att du ska behöva vänta i tio år till innan du kan tycka att hela du är on point. Därför startar vi på FRIDA nu kampanjen #jaggillarmig för att stärka er självkänsla och få er att tänka mer positivt om er själva. Här på frida.se, i tidningen, i sociala medier, i FRIDApodden och på Youtube-kanalen kommer vi under tre månader ta upp ämnen som bland annat ätstörningar, prestationskrav och sociala mediers påverkan.

”I smyg raderade jag alla bilder på mig själv”

Jag inleder #jagggillarmig-kampanjen med att lova mig själv att varje morgon, i tre månader, säga tre positiva saker högt om mig själv innan jag går upp ur sängen. Jag har länge avfärdat sådana töntiga övningar men med tankens kraft kommer vi långt och jag är redo att på riktigt göra en förändring för mig själv. Är ni med mig? Det är dags att du också börjar gilla dig själv.

*undersökningen genomfördes på frida.se under sommaren och över 1 000 tjejer deltog.

Läs också:
Så blir du mindre blyg
FRIDA-Sara: En tjej blir våldtagen och det är männen som känner sig kränkta
Krönika: Bra betyg gör dig inte till en bättre människa

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Krönikan är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected].