Annons

Annons

Krönika: “Bra betyg gör dig inte till en bättre människa”FRIDAs Cassandra Lindblom skriver om den prestationsångest och stress unga lever med dagligen i skolan - och varför det är okej att inte ha bra betyg i allt.

Tidigare i år läste jag en artikel från SVT där man skriver att unga har så mycket att göra i skolan att de riskerar att bli utbrända. På högstadier i Falkenberg har flera elever låtit bli att gå till skolan på grund av utmattningssymptom, ångest och depression. En fruktansvärd verklighet om du frågar mig – eller vilken annan vuxen som helst för den delen.

Annons

Här på FRIDA-redaktionen märker vi av pressen som ni unga tjejer upplever dagligen i skolan. Vi får ofta långa mejl från personer som känner ångest för att gå i skolan – inte bara på grund av mobbning och utanförskap, utan helt enkelt för att det är för mycket att göra och för hög press. Så borde det helt enkelt inte få vara och det gör mig ledsen, för jag minns själv hur det var.

Relaterat: 10 saker jag hade velat veta när jag slutade nian

Jag har aldrig haft så mycket prestationsångest som när jag gick i nian. Från att skolan hade varit ett rätt kul ställe att hänga på så blev det istället förknippat med att överprestera, att få bäst betyg i alla ämnen och att komma in på “rätt” linje på gymnasiet. Det gick från att vara min utbildning till att bli en tävling, både mot mig själv och mot alla andra. Det värsta av allt var att det aldrig gick att plugga “klart” – alltid fanns det något jag kunde bli bättre på.

”Jag var inte bäst i klassen, jag var en vanlig medelmåtta med ett självförtroende kört i botten”

Varje dag gnagde oron inom mig att jag inte var tillräckligt bra. Att jag inte dög. Att jag inte presterade tillräckligt. Jag gillade inte att plugga på nätterna, som många andra i min klass gjorde. Min familj hade inte ekonomisk möjlighet att skaffa läxhjälp, vilket kanske hade behövts eftersom inte ens mina föräldrar förstod mina krångliga matteläxor. Jag var absolut inte bäst i klassen, jag var en helt vanlig medelmåtta med ett självförtroende kört i botten.

När det väl var dags för gymnasievalet sökte jag först till en estetisk linje. Problemet var bara att jag inte lyckades med intagningsprovet – ännu ett nederlag. Sedan fortlöpte hela sommaren utan att jag egentligen visste vilken skola jag skulle komma in på, jag var bara reserv på ett par stycken. Till slut kom jag in på en skola som jag inte alls hade tänkt gå på, men efter ett par veckor på plats visade det sig att jag verkligen gillade den och allt blev bra i slutändan för att göra en lång historia kort. Slutet gott – allting gott, även om det inte alls blev som jag hade tänkt mig.

Lista: 17 peppande knep för att må bättre på direkten

Nu är det flera år sedan jag slutade skolan och med facit i handen kan jag säga att det är bra att saker och ting inte riktigt går som man har tänkt sig. Jag har mitt drömjobb trots att jag inte hade bäst betyg i skolan, jag bor med min pojkvän som jag faktiskt träffade på den gymnasieskola jag kom in på som reserv och framför allt – jag är lycklig.

Men vad jag egentligen vill komma fram till är att höga betyg och “rätt” skola faktiskt inte är allt. Varken du, dina föräldrar eller dina lärare kommer att bli glada för ett par A:n i slutbetyget om det innebär att du inte sover längre, att du har ångest och att du mår generellt dåligt psykiskt. Din hälsa måste gå först i alla situationer och höga betyg gör dig faktiskt inte bättre som människa, det är bara en bokstav på ett papper. En bokstav som inte alls är värd att riskera att bli allvarligt sjuk för.

Och du, ta hand om dig, du finns bara i ett exemplar!

Läs mer:
Skola ger böter till mobbares föräldrar
Sveriges nya regler ska göra det lättare att få högre betyg
FRIDA-Sara ryter ifrån: ”Sluta stirra på min kropp”

Foto: Carl Klingspor/IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar