Annons

Annons

Så blir du mindre blyg (åtta tips som funkar!)

Tipsen som gör att du blir mindre blyg!



Att vara tyst och blyg är inget ovanligt, men när det tar över kan det bli ett problem. Vi har listat tipsen på hur du tränar bort blygheten och blir mindre blyg!

Psst! Att vara blyg är inget dåligt – men om du tycker att det är jobbigt så finns det såklart tips som funkar för att bota blygheten. FRIDA ger dig åtta av dem!

1. Tala inför folk
Vi vet att det är jobbigt och att det känns som att du ska sjunka genom jorden, men för att komma över det så finns det bara en sak att göra: öva, öva, öva. Ett tips är att genrepa hemma i förväg. Ställ dig framför spegeln, håll ögonkontakten med dig själv och när du är bekväm med det du ska säga så kan du öva framför föräldrarna, syskonen och bästa kompisarna.

Annons

2. Mingla på den stora festen
Det är fest och alla är där. Dina vänner har börjat mingla innan de ens hunnit få av sig skorna. Du får handsvett bara av att se alla människor och ångrar direkt att du inte stannade hemma. Gör såhär: fokusera på en person. Kanske personen som ser lite blyg ut själv. Lägg all din energi på att våga säga någonting till hen. Kanske klickar ni och kanske gör ni inte det. Det spelar ingen roll, för du har klarat av ett mingel!

3. Sätt upp delmål
Ofta handlar blyghet om att du känner dig obekväm i dig själv och en tro om att alla har åsikter om just dig. För att kunna träna bort din blyghet är det viktigt att utmana dig själv. Sätt upp delmål! Första steget kan vara att hålla ögonkontakt med personen du pratar med.

4. Ge dig själv en belöning
Unna dig en belöning de gånger du känner att du utmanat dig själv. När du exempelvis gjort någonting i grupp eller pratat med en okänd. Se det som att du gjort en svår övning som förtjänar en belöning.

5. Stå på dig
Tänk på att det inte är något fel med att vara blyg. Blyga människor har ofta en tendens att bry sig mycket om andras mående. Stå på dig och berätta att du är blyg!

Läs även:
Därför är det bra att ta en paus från sociala medier
Skola ger böter till mobbares föräldrar
Mobbade tonåringen slår tillbaka mot sina hatare (så bra!)

6. Bekräftelse
Se till att just du blir sedd och bekräftad. Ofta har blyga människor lätt för att hålla sig i bakgrunden och inte bli sedd för den man är. Försök fundera ut hur du kan få den bekräftelse som du behöver för att må bra.

7. Stå ut
Försök stå ut med situationer som känns jobbiga och obekväma. Exempelvis när du ska prata i grupp eller med okända människor. När nervositeten och illamåendet kommer så tänk att det snart kommer gå över. Vänd nervositeten till något positivt. Efter några gånger kommer du upptäcka att blygheten känns lite lättare.

8. Ha inte för höga förväntningar
Det kanske viktigaste av allt när det kommer till att träna bort din blyghet är att inte ha för höga förväntningar på dig själv. Ett steg bort från blygheten betyder inte att du behöver bli den personen som alltid hörs och pratar med alla. Ta små steg och gör allt i din egen takt.

Läs även:
17 peppande knep för att må bättre på direkten
Så boostar du ditt självförtroende
11 peppande citat av kändisar som boostar ditt självförtroende

Av: Josefine Forsell
Foto: Thinkstock

Annons
Annons


Annons



Laddar