papercut på fingret

Därför gör det så sjukt ont att få papercut på fingret

Vi har alla råkat ut för det någon gång i livet, förmodligen i skolan... Vi pratar självklart om papercut! Att skära sig på papper gör extremt ont, men varför?

Finns det någon som hittills har levt ett liv utan att någon gång skära sig på papper? Troligtvis inte. Du vet säkert exakt hur ont det gör att få skärsår på fingrarna! Nu skriver brittiska Metro en förklaring till varför något så litet kan orsaka så mycket smärta.

Läs mer: Därför är ditt könshår mörkare än håret på huvudet

För det första gör det extra ont när det är fingrarna du skär dig på eftersom fingrarna är riktigt känsliga för smärta. Vi använder ju händerna till att utforska, vilket gör att vi har extra många nerver där, och då gör ett sår på dem mer ont.

Läs mer: Därför ser din navel ut som den gör

En annan anledning till att papercut (som ett skärsår på fingrarna brukar kallas), är för att ett papperssår inte är jämnt, utan snarare taggigt. Papperet skär som en såg och skadar många av dina känsliga nerver på samma gång.

På ett papper finns det dessutom många kemiska partiklar som gör att ditt sår blir extra irriterat. Det är alltså inte på något sätt konstigt om du vill gråta och skrika när du får ett papercut!

Läs mer om kroppen:
Sju saker som du ALDRIG ska använda i din snippa
7 onödiga kroppsdelar (som du egentligen inte behöver!)
Det här avgör när du får din första mens

Foto: IBL