Annons

Annons

Det här avgör när du får din första mens



Varför får vissa sin mens väldigt tidigt medan andra får den flera år senare? Nu finns (den enkla!) förklaringen.

Att vänta på att få mens första gången kan vara knepigt. Några snippbärare i klassen kanske fick den för jättelänge sedan medan det tar längre tid för andra. Det här är absolut inget konstigt och inget du kan påverka – däremot kan dina föräldrar göra det.

Annons

Wow: 11 saker du borde veta om flytningar

Enligt en nygjord dansk studie handlar faktiskt allt om dina föräldrar när det kommer till din mens. Varför? Jo, för att du kommer antagligen att hamna i puberteten ungefär vid samma ålder som dina föräldrar gjorde det.

Studien visade att om ens mamma gick igenom puberteten tidigt så fick dottern sin mens ungefär tio månader tidigare än för dem vars mamma blommade ut senare i livet. Så coolt! Men självklart finns det flera faktorer som också kan påverka mensen förutom det genetiska, till exempel miljön du är i och vilken livsstil du har.

Läs också: 9 saker du faktiskt borde veta om kondomer

Men! Kom ihåg att det inte spelar någon roll om du är först eller sist i klassen. Om du är orolig eller har funderingar över mens så kan du alltid kontakta en ungdomsmottagning eller varför inte prata med dina föräldrar?

Du kommer även att gilla:
Sex saker du förmodligen inte visste om tamponger
12 känslor som är helt normala när du har mens
Långläsning: Varför mens pinsamt?

Foto: Tumblr

Annons
Annons


Annons



Laddar