ordlista programmering frida tech

Vill du börja programmera? Här är orden du måste lära dig

Skulle du vilja lära dig att programmera? Kul! Då finns det sex ord som är extra viktiga att lära sig. Tillsammans med Tjejer Kodar ger FRIDA dig en ordlista!

Med hjälp av Tjejer Kodar, som anordnar programmeringsläger utomlands, förklarar FRIDA de sex vanligaste orden inom programmering som du måste lära dig. Spana in ordlistan här:

1. Programmeringsspråk

På samma sätt som det finns olika språk i världen, så finns det mängder av språk även inom programmering. Alla programmeringsspråk har olika styrkor och svagheter, och vissa är anpassade för att lösa specifika typer av problem. Man använder programmeringsspråken för att berätta för datorn hur den ska bete i olika situationer. Alla program är skrivna i ett (eller flera) programmeringsspråk, som bestämmer hur programmet ska fungera och vad det ska göra.

Läs mer: Lista: 12 coola tech-tjejer som du bara måste ha koll på

2. Front end/back end

Man kan säga att appar och program består av två delar; framsidan och baksidan. Allt du ser på en hemsida, eller i en app, kallas för front end (det engelska ordet för framsida), medan back end (baksidan) bestämmer vad som händer när du exempelvis klickar någonstans. Om front end bestämmer att knappen ska vara blå, så är det back end som bestämmer vilken sida man ska komma till om man trycker på den.

3. Bugg

En bugg innebär att det någonstans i koden står något skrivet på ett sätt som gör att den ibland, eller alltid, gör något annat än vad den ska göra. En bugg kan vara något väldigt uppenbart, så som att hemsidan inte visas, men det kan också vara så att du exempelvis inte kommer vidare när du trycker på hemsidan. Då kan det vara så att någon har glömt att definiera att när du klickar på en knapp så ska du komma vidare till en annan sida. När koden är omskriven på rätt sätt så är buggen fixad!

Läs mer: Så gör du för att bli speldesigner (världens coolaste yrke!)

4. HTML/CSS

HTML är ett språk som beskriver hur innehållet på en hemsida ska se ut – exempelvis vad som ska vara rubriker samt var och vilka bilder som ska synas. Ren HTML ser däremot rätt tråkig ut, och därför brukar man snygga till HTML med det som kallas för CSS. Man kan säga att HTML är skelettet på hemsidan och CSS bestämmer exempelvis vilket typsnitt, färg och storlek rubriken ska ha. Om du tänker dig en tom lägenhet är HTML, men all inredning och färg på väggarna är CSS så är det lättare att förstå!

5. 1:or & 0:or

Datorer arbetar i 1:or och 0:or, eller vetenskapligt uttryckt ett ”binärt talsystem”. En lång text av enbart 1:or och 0:or är däremot svår för oss människor att utläsa. Därför uppfanns programmeringsspråket som ett sätt för oss människor att lättare kunna tala om för datorn vad den ska göra. Ett kommando i ett programmeringsspråk, till exempel ”H1” som betyder huvudrubrik (som rubriken på denna artikel), översätts med hjälp av programmeringsspråket till 1:or och 0:or som datorn kan utläsa. Man kan säga att ett programmeringsspråk funkar som en tolk mellan datorn och människan, så att de enklare ska kunna förstå varandra.

Läs mer: 13 coola uppfinningar av kvinnor – som har förändrat världen

6. API

Ett API är ett sätt att göra information tillgängligt för andra och på ett ordnat sätt för att hämta och spara information. Det fina är att API:er kan prata med varandra, och lämna data till varandra. Facebook har exempelvis viss information öppen och tillgänglig för allmänheten via sitt API, och tack vare det kan andra företag bygga appar och spel som talar med Facebook. När du får en inbjudan på Facebook till ett nytt spel så har det företag som producerat spelet använt sig av Facebooks API för att kunna bjuda in dig.

Alla appar och hemsidor du använder finns alltså till för att någon har programmerat dem. Om du vill läsa mer om Tjejer Kodar, och programmering i allmänhet, så kan du klicka här!

Vad skulle du vilja programmera, en app eller hemsida?!

Läs mer om tech:
De startade en egen modeapp – här är 5 tips för att göra likadant
Då släpps Iphone 7 i Sverige (och så mycket kostar den!)
Har någon okänd smsat dig? Så tar du reda på vem det är!

Foto: IBL