Annons

Annons

Så gör du för att bli speldesigner (världens coolaste yrke!)Speldesignern Karoline Forsberg började spela datorspel som fyraåring och i dag skapar hon sina egna berättelser och spelar spel på arbetstid. FRIDA följde med henne in i den coola spelvärlden!

Redan som 14-åring hade Karoline Forsberg siktet inställt på datorspel. Både hon och omgivningen var däremot skeptiska till om det skulle gå att få ett ”riktigt” jobb inom spelvärlden, men Karoline gav inte upp. I dag jobbar hon tillsammans med ett stort gäng likasinnade i en högteknologisk byggnad där personalen kan låsa upp dörrar genom inopererade chip i handen. Hur coolt?!

Annons

Karoline Forsberg
Ålder: 25 år
Gör: Är speldesigner (samt game/leveldesigner) på hästspelet Star stable
Bor: Stockholm

Vad gör en speldesigner?
– Jag skriver handlingen och hittar på uppdragen som spelarna ska utföra i spelet. Jag bygger världen och designar hur den ska se ut och hur svår banan ska vara. Jag jobbar alltså med tre olika inriktningar, den första är gamewriting, alltså att skriva berättelser. Den andra är gamedesign, det innebär att skapa uppdrag för spelarna och den tredje är leveldesign, där jag formar världen i spelet.

Hur går det till när du får en ny idé?
– Först skriver jag ner idén i en slags mall där jag delar upp berättelsen i olika uppdrag som spelarna ska utföra. Sedan lämnar jag en lista med vilken grafik jag behöver, alltså vilka karaktärer, hästar, kläder, hinder eller träd jag vill ha. Grafikerna skapar det här och sedan lägger jag in det i vårt dataprogram. Det kallas skriptning och är en enklare typ av programmering, där jag via koder och funktioner för in allt i vårt datasystem.

Oj, det låter svårt. Måste jag vara väldigt smart för att jobba här?
– Det underlättar om du är bra på matte, men det handlar mest om logiskt tänkande. Programmering är ett eget språk med siffror och bokstäver, det är som att lära sig engelska från grunden, fast nu lär du dig ett språk som datorn pratar i stället.

Måste jag vara skicklig på att spela datorspel för att bli en bra speldesigner?
– Nej, men du måste vara intresserad av att spela själv och kunna studera spel och se hur andra har gjort. Jag spelar Star stable på arbetstid för att upptäcka fel, få nya idéer och se vad vi kan göra bättre.

star stable spel

Så här ser det ut när du spelar hästspelet Star Stable som Karoline designat.

Det låter superkul! Finns det några nackdelar med jobbet?
– Inte många, men det kan vara negativt att jobba på ditt favoritspel, det skulle jag inte rekommendera. Du sitter med spelet åtta timmar om dagen och risken finns att du tröttnar, samtidigt som du får reda på alla nyheter och uppdrag typ ett halvår innan det släpps.

Är spelvärlden väldigt mansdominerad?
– Ja, men fler och fler tjejer börjar komma in i branschen. Som tjej ska du inte vara rädd, här i Sverige är de flesta schyssta och trevliga.

Sitter ni speldesigners tysta framför datorn eller pratar ni med varandra?
– Vi är ett team som bollar mycket idéer med varandra, vi har väldigt roligt ihop och det är ett mycket mer socialt jobb än vad många kanske tror.

Utbildning: Karoline läste datavetenskap med inriktningen mot speldesign i Skövde under tre år
Medellön: Mellan 27 000 och 37 000 kr
Jobbet passar dig som är: Kreativ, tycker om att skapa, lösa problem och älskar spel

Av: Johanna Bengtsson
Foto: Ola Axman/Youtube

Annons
Annons


AnnonsLaddar