Annons

Annons

De startade en egen modeapp – här är 5 tips för att göra likadant

Josephine och Felicia förverkligade sin dröm om en modeapp för unga tjejer.Felicia Åkerlind och Josephine Eskilsson drömde om att utveckla en app för tjejer när de gick i gymnasiet. I dag driver de sitt eget företag och jobbar med sin dröm – appen It's My Styl som bland andra Therese Lindgren har varit med och marknadsfört!

Felicia Åkerlind och Josephine Eskilsson är grundarna av den populära appen It’s My Styl. De lärde känna varandra på gymnasiet och blev snabbt bästa kompisar. Under sista året, när det var dags för projektarbetet, kunde de äntligen ta tag i sin gemensamma idé om att utveckla en app inom mode och livsstil för unga tjejer. Ingen av dem hade någon teknisk bakgrund, men trots det vägrade de att ge upp om sin dröm.

Berätta lite om appen!

Felicia: It’s My Styl är en app inom mode och livsstil där du lägger upp bilder på det du själv gillar. Du får vara vem du vill och du behöver inte se ut på ett visst sätt eller vara en viss person för att synas där. Tanken är att många kanske faktiskt inspireras mer av en populär tjej i skolan än av modet i Paris.

Annons
Gilla FRIDA på Facebook

Josephine: Vi riktar oss till unga tjejer eftersom det faktiskt är den grupp som spenderar mest tid i sociala medier och som lyfter upp trender. Unga tjejer förtjänar att synas!

therese lindgren its my styl

Therese Lindgren har tidigare samarbetat med It’s My Styl.

Hur gjorde ni för att utveckla er idé till en app?

Josephine: Vi var verkligen helt gröna och hade ingen teknisk bakgrund alls. Vi gick medieprogrammet på gymnasiet och var bara användare av teknik. Vi visste inte vad startup-företag var eller hur man drev ett bolag. Vi tog reda på så mycket som möjligt innan vi satte igång; googlade, frågade kunniga personer och ringde människor inom olika branscher.

Felicia: När vi hade samlat på oss kunskapen så visade det sig att vår idé var tekniskt möjlig. Vi kontaktade då ett appbolag som byggde appen åt oss, men det tog ett år innan vi fick den så den var klar precis till studenten. På den produkten vi fick hankade vi oss sedan fram och till slut hade vi satt ihop ett team och började utveckla It’s My Styl på det sätt som den ser ut i dag. Den första versionen släpptes förra sommaren. Vi har fått mycket hjälp av Almi (som ger rådgivning, lån och riskkapital, reds. anm.), där vi fick bidrag. De sitter på kunskap också, inte bara pengar.

”Unga tjejer förtjänar att synas”

Vad har varit svårast med att driva ett eget företag inom teknik?

Felicia: Det är mycket press och det är en teknisk utmaning att växa, driva företaget framåt och få ekonomin att gå ihop. Men varje problem är en utmaning, och det är ju kul! Man måste se det så eftersom det kommer att utveckla dig så otroligt mycket som människa.

Josephine: Man kanske tänker i två sekunder att det är jobbigt ibland, men det är inget alternativ att inte fortsätta med appen. Jag och Felicia är bästa vänner och vi lyfter upp varandra hela tiden och peppar varandra.

Felicia: En viktig sak att säga är att vi gick i ett vanligt gymnasium och ingen av oss har läst på Handelshögskolan eller naturvetenskapsprogrammet, men det spelar ingen roll, för du kan fortfarande starta ett företag. Jag trodde att jag var tvungen att plugga efter gymnasiet för att ha en bra framtid, men så behöver det inte alls vara!

felicia josephine its my styl

Felicia Åkerlind och Josephine Eskilsson driver appen It’s My Styl.

Varför är det viktigt att unga tjejer intresserar sig för teknik?

Josephine: Killar är nog mer teknikintresserade för att att man oftare vänder sig till dem och utelämnar tjejer. Men om det bara finns ett kön inom en bransch så är det svårt för unga tjejer att ta plats och identifiera sig med den. Det är viktigt att introducera tjejer för teknik tidigt i skolan. Och helt ärligt, tjejer är redan grymma på teknik! Vi behöver bara utveckla vårt intresse och ta ännu mer plats.

Hur kan vi få tjejer ännu mer intresserade av teknik?

Felicia: Med hjälp av information som kommer från en intressant källa. Det kanske inte ska vara Göran, 50 år, som förklarar teknik för Lisa, 14 år. Det kanske snarare ska vara en tjej i 30-årsåldern som har gjort något kul och som unga tjejer kan identifiera sig med.

Felicias och Josephines bästa tips för att nå din dröm:

1. Tro på dig själv och fråga folk som har gjort saker innan. Ta åt dig av andras råd, men lita också på din egen magkänsla.

2. Var envis. Du kommer att stöta på motgångar, men då är det viktigt att du tänker att en motgång inte är ett misslyckande, utan snarare en lärdom.

3. Tänk långsiktigt. Du bör vara helt säker på att din dröm verkligen är det du vill syssla med innan du sätter igång att förverkliga den.

4. Omge dig med bra människor. Personer är mycket snällare än vad man tror från början. Många vill hjälpa till! Vi har själva bett om otroligt mycket hjälp för att lyckas.

5. Du måste sätta igång. Gör något litet varje dag – alla kan bli experter, oavsett hur lång tid det tar!

Läs mer om teknik:
Varning: Ny uppdatering kan förstöra din Iphone
Se nya emojisarna som förbjuds av Apple
Dina Snapchat-bilder är INTE hemliga längre

Foto: Privat/Youtube

Annons
Annons


AnnonsLaddar