Lista: 12 coola tech-tjejer som du bara måste ha koll på

Lista: 12 coola tech-tjejer som du bara måste ha koll på

Även om tech-världen är dominerad av män så finns det väldigt många tjejer som har utvecklat häftiga appar, startat stora företag och blivit kända på Youtube. FRIDA listar 12 coola svenska tjejer som du borde ha koll på!

1. Therese Lindgren – Youtuber

therese lindgren

Therese Lindgren är en av Sveriges största Youtube-stjärnor. Foto: Ola Axman

Therese är en av Sveriges största Youtubers och hon har över 400 000 prenumeranter på sin kanal. Tre gånger i veckan producerar hon videos till sina följare med ett blandat innehåll. År 2016 vann hon pris på Kristallen för Årets bästa webb-tv-profil.

2. Felicia Åkerlind och Josephine Eskilsson – It’s My Styl

its my style felicia josephine

Josephine och Felicia förverkligade sin dröm om en modeapp för unga tjejer. Foto: Privat

Felicia och Josephine driver i dag modeappen It’s My Styl som de startade under gymnasiet. Deras dröm var att skapa en app för unga tjejer som blandade livsstil och mode. Här kan du läsa hela intervjun med tjejerna!

3. Hanna Pettersson och Sandra Hindskog – Tjejer kodar

Hanna Sandra tjejer kodar

Hanna och Sandra har grundat Tjejer Kodar. Foto: Philip Engström

För drygt ett år sedan kunde Hanna och Sandra ingenting om programmering, trots att de hade massor av idéer på saker de skulle vilja göra. De valde att själva lära sig och tog ledigt från sina jobb för att kunna åka iväg till Spanien med en kompis som skulle lära dem. Efter att ha postat detta på Facebook ville hundratals personer följa med, och så föddes idén till programmeringslägret Tjejer Kodar som i dag drivs tillsammans med Mara Selting, Anna Malkan och My Börjesson.

4. Misslisibell – Youtuber

Misslisibell

Misslisibell är bloggare och Youtuber med cirka 400 000 prenumeranter.

Misslisibell, eller Lisa Jonsson som hon egentligen heter, är bara 15 år men driver en blogg och en Youtube-kanal som har nästan 400 000 prenumeranter. Där skriver och pratar hon mest om smink, mode och annat skoj som händer i hennes liv.

5. Faviana Vangelius – SVRVIVE

Faviana Vangelius

Faviana har startat den virtuella spelstudion SVRVIVE. Foto: Abraham Engelmark

Du har säkert sett folk som spelar spel med hjälp av ett par virtuella glasögon? Entreprenören Faviana är en av grundarna bakom den virtuella spelstudion SVRVIVE. I augusti i år släppte de sitt första spel som går ut på att du mister ditt liv på jorden och tvingas arbeta för en utomjordisk agentorganisation. Coolt!

6. Donna Hanafi – Tictail

Donna Hanafi

Donna Hanafis intresse för teknik väcktes när hon var 13 år gammal. Foto: Privat

Donnas teknikintresse växte fram redan när hon var 13 år gammal och skulle övertala sin pappa om att hon ville ha en Ipod i stället för en vanlig mp3-spelare. Utöver tech och att starta företag brinner hon även för att det ska bli en mer jämställd bransch där tjejer ska få samma utrymme som männen. Det gillar vi! I dag har hon en chefsposition på e-handelsbolaget Tictail.

7. Martina Elm – Confetti

Martina Elm

Martina driver startupen Confetti.

Martina är en entreprenör och matentusiast. För knappt fem år sedan hade hon varken dator eller smartphone. Nu arrangerar hon hackathons, är en av personerna bakom nordens största JavaScript-konferens samt driver startupen Confetti, en tjänst som gör det enkelt för vem som helst att skapa en hemsida till sitt event helt utan programmering eller design-skills.

8. Elina Berglund Scherwitzl – Natural Cycles

Elina Berglund Scherwitzl

Elina Berglund Scherwitzl är grundaren av Natural Cycles – det digitala preventivmedlet.

Elina är entreprenör och grundare av det populära preventivmedlet Natural Cycles, som går ut på att du mäter din kroppstemperatur för att se om du kan ha sex utan att riskera att bli gravid. Preventivmedlet finns i dag både som app och hemsida och används av massor av kvinnor världen över!

9. Isabella Löwengrip – bloggerska och entreprenör

Isabella Löwngrip

Isabella Löwengrip var 14 år när hon startade sin blogg under namnet Blondinbella.

Isabella var 14 år när hon 2005 startade sin blogg blondinbella.se, som år 2015 hade över en miljon unika besökare i veckan. Hon har även grundat flera företag, bland annat Löwengrip Care & Color (som säljer hud- och hårvårdsprodukter) och Flattered (som säljer ballerinaskor). Hon har även skrivit flera böcker, föreläst och startat ett eget magasin.

10. Ebba Kierkegaard – Scopey

Ebba Kierkegaard är produktutvecklare och hästuppfödare. Tillsammans med sin pojkvän, som är spelutvecklare, har de skapat appen Scopey som gör att du kan bygga hoppbanor direkt i mobilen. Tränare kan exempelvis använda appen för att skicka övningar till sina elever. Ebba tycker att det är roligt att starta och driva företag kring en idé som kommer från hennes kärlek till hästar och ridsporten.

11. Yasmine Åkermark och Erica Werneman – Tibba

Yasmine och Erica tibba

Yasmine och Erica är grundarna till appen Tibba.

Yasmine och Erica har startat appen Tibba, en plattform där du enkelt kan byta dina tjänster och kunskaper mot andras. Syftet är att du ska kunna lära dig nya saker och uppleva det du vill i livet med hjälp av andras kunskap och hjälp. Hur smart?!

12. Sara Wimmercranz – Footway

sara wimmercranz

Sara Wimmercranz är en av grundarna till skoföretaget Footway. Foto: Privat

Sara är en av grundarna till det välkända företaget Footway som säljer skor online. Förutom e-handlare är hon även entreprenör, investerare och mamma. Innan sommaren blev det känt att hon ska starta en investeringsverksamhet tillsammans med entreprenören Susanne Najafi.

Läs mer om tech:
Så gör du för att bli speldesigner (världens coolaste yrke!)
Här är nätet som är 4000 gånger snabbare än Wi-Fi
Har någon okänd smsat dig? Så tar du reda på vem det är!

Foto: IBL