Måste vi ligga varje dag? – och fyra andra frågor om sex

Måste vi ligga varje dag? – och fyra andra frågor om sex

Det är inte alltid lätt att ställa fråga om sex. Ingen fara! FRIDA svarar på det som du kanske inte vågar fråga någon annan om.

Varför ska jag gå och kissa efter att jag haft sex?

Svar: Att kissa efter att du haft penetrerat sex minskar risken för urinvägsinfektioner. Under sex kan bakterier från både slidan och analen spridas till din urinvägsöppning. När du kissar efteråt spolar du bort dessa bakterier och samtidigt åker utlösningen enklare ur dig, om killen kommit inuti dig (vilket han så klart bara ska göra om ni testat er för könssjukdomar och använder preventivmedel).

Det tar emot när jag för in en tampong i slidan, hur ska en snopp få plats där?

Svar: När du för in en tampong i slidan är du förmodligen inte våt, vilket kan göra att det tar emot. När du ska ha samlag och en penis ska in i dig är det viktigt att du är upphetsad och våt, det blir som ett glidmedel som gör att penisen förs in lättare. Vår slida är ju faktiskt så pass töjbar att ett barn ska kunna komma ut där, så oroa dig inte.

Läs också: 17 första filmkyssar vi absolut älskar

Jag har testat att onanera i duschen, men tycker inte det är skönt. Vad gör jag för fel?

Svar: Har du känt dig avslappnad när du onanerat? Om du till exempel oroar dig för att höras eller att någon ska råka öppna dörren kan du spänna dig, vilket gör det svårt att slappna av och därmed mindre skönt. Blunda och tänk på någonting som gör dig upphetsad, stå upp, sitt ner eller stå på alla fyra och växla mellan att föra strålen hårt, mjukt, snabbt, nära och långt bort från din snippa. Alla gillar dessutom inte att onanera i duschen, testa att ta på dig själv i sängen i stället.

Jag vill inte äta p-piller men vill ha sex. Visst funkar det om killen drar ut snoppen innan han får utlösning?

Svar: Nej, det är verkligen inte ett säkert sätt att skydda sig från att bli med barn. När en kille bli upphetsad kommer en så kallad försats under samlaget, vilket kan innehålla spermier. Använd alltid kondom för att skydda dig mot graviditet och könssjukdomar. Säkra perioder är ingenting du ska lita på.

Min kille säger att han vill ha sex minst en gång om dagen, men det tycker jag är för mycket. Hur ofta har andra par sex?

Svar: Det är tyvärr omöjligt att säga hur ofta andra par har sex. Vill du ha sex en gång i månaden så är det okej. Jag är helt säker på att din kille vill att du ska vara sugen och upphetsad när ni har sex. Samlag som båda är med på är det enda som är acceptabelt, håller din kille med så borde han låta dig bestämma hur ofta ni ska ha sex. Ha sex när du blir sugen, annars: säg nej.

Läs också:
Allt du borde veta om könssjukdomar
Är hen rätt eller fel för dig? Så vet du!
Fem frågor du borde ställa på första dejten

Foto: IBL