Annons

Annons

Allt du borde veta om könssjukdomarSmittar offentliga toaletter? Hur testar jag mig? FRIDA reder ut frågetecknen kring könssjukdomar med hjälp av barnmorskan Anna Blom.

Visste du att…

… du kan få flera infektioner samtidigt?
Om du redan har en smitta, till exempel en klamydiainfektion, är risken större att drabbas av någon annan infektion samtidigt. Till exempel herpes.

Annons

… smittorisken är hög?
Ligger du med en person som har klamydia är risken väldigt stor att du själv blir smittad. Det behövs inte ett helt samlag utan räcker med att könsorganen kommer i kontakt med varandra.

Läs mer: 9 saker du inte visste om pungen (som du vill ha koll på!)

… du kan smittas även vid gnid- och smeksex?
Risken för smittas är störst vid penetrerande samlag men klamydia kan också smitta vid gnid- och smeksex. Du ska alltid uppsöka till exempel en ungdomsmottagning och testa dig om du är orolig och har haft oskyddat sex.

… klamydia är vanligast?
Klamydia är särskilt vanlig hos tonåringar och unga vuxna. Varje år upptäcks drygt 37 000 fall om året i Sverige.

Läs mer: 13 saker du borde veta om spermier

… offentliga toaletter inte smittar?
Du behöver inte oroa dig för att gå på samma toalett som någon med en könsinfektion. Du kan inte bli smittad av en könsinfektion via toaletter.

… du kan smittas vid oralsex?
Ger du oralsex till en person som har klamydia kan du få klamydia i svalget. Därför är det bra att använda kondom även vid oralsex. Herpes kan även smitta vid oralsex från mun till kön.

Läs mer: 9 saker du inte visste om bröstvårtor (som du måste veta!)

… du enligt lag måste testa dig?
Klamydia och gonorré räknas enligt Smittskyddslagen som allmänfarliga infektioner då konsekvenserna kan leda till äggledarinflammation hos tjejer. Får du klamydia måste du göra en smittspårning och uppge vilka du har haft sex med och sedan måste de också testa sig för att inte sprida smittan vidare.

… vissa könssjukdomar inte ger symtom?
Du kan ha könsinfektioner helt utan symtom. Till exempel klamydia som i många fall inte ger några symtom alls. Därför är det extra viktigt att testa sig.

… ingen behöver få veta att du testat dig?
Du kan alltid lämna tester på en ungdomsmottagning utan att någon annan behöver få veta det. De ringer sedan till det nummer som du uppgav när du testade dig och berättar om provsvaret.

Läs mer om kroppen:
16 fantastiska fakta om bröst (som du bara vill veta!)
6 saker du förmodligen inte visste om tamponger
11 saker du borde veta om flytningar

Foto: All Over Press
Av: Johanna Bengtsson

Annons
Annons


AnnonsLaddar