Allt du behöver veta om orgasm

Allt du behöver veta om orgasm

Alla pratar om att orgasmer är underbara. Men hur vet du om du upplevt en? Vi tog reda på allt om det lustfyllda O.

Det här är en orgasm:

När du blir kåt ökar blodet till könet och när du får en orgasm drar musklerna i könet ihop sig. Din puls ökar och du andas snabbare.

Så får du det:

Alla gillar olika, en del får orgasm genom att smeka på klitoris, andra på g-punkten inuti slidan. Antingen genom att själv onanera med handen eller mot något, eller genom sex med en partner.

Så känns det:

Om du är osäker på om du fått en orgasm kan vi säga såhär: du känner när du får den. Du känner hur musklerna drar ihop sig i snippan, det kan kännas som rysningar, darrningar eller att det bultar eller rycker i kroppen. Det är en skön känsla som enligt många inte går att jämföra med någonting annat.

Det händer efteråt:

Efter orgasmen slappnar musklerna av och blodflödet blir normalt igen. Då kan du känna dig lugn och trött. Hormonet oxytocin som gör att endorfiner strömmar ut i kroppen frigörs och gör att du känner dig glad, avslappnad och mindre spänd.

Så lång är den:

En genomsnittlig orgasm för en snoppbärare är fyra till tio sekunder medan en snippbärare har en längre orgasm som varar i ungefär 20 sekunder. Lyllos oss!

Det kan vara svårt att få den:

Alla kan få orgasm, men inte alltid. Det finns mycket som kan stå i vägen så som ångest, stress, trötthet och om du är nervös kan det bli svårare. Om du inte känner dig bekväm med din partner eller oroar dig för att inte få orgasm så blockeras hjärnan och gör det svårare att få orgasm.

Visste du att…

…du kan få flera orgasmer efter varandra?

Multipla orgasmer betyder att du får fler orgasmer kort tid efter varandra. Efter den första orgasmen kan vissa tycka att det känns skönt att fortsätta röra och smeka medan andra tycker att det känns obehagligt. Om du tycker det är skönt kan du få orgasm flera gånger efter varandra.

Läs också:
Åtta härliga onanitips att testa
Sex sanningar och myter om sex
15 saker du måste veta om sex

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL