Annons

Annons

Sex sanningar och myter om sex

falskt sant om sex


Spelar storleken roll och är killar kåtare än tjejer? FRIDA reder ut sex sanningar och myter om sex.

1. ”Sex med kondom är inte skönt”
FALSKT: Det handlar mer om vana. En person som är van att använda kondom vid ligget kan tycka att det känns helt naturligt. För en ovan person kan det däremot kännas lite mer annorlunda och lite bökigt. Därför är det många som skyller på att det inte är skönt. Men kom ihåg att du inte är ensam om att ha sex! Låt dig inte övertalas till oskyddat sex bara för att din sexpartner säger att det inte känns bra. Testa er istället fram till en kondom som passar just er. För ni vet väl att det finns en mängd olika kondomer där ute med olika funktioner och storlekar? Alla är vi olika – och det är även kådisarna!

Annons
Gilla FRIDA på Facebook

2. ”Om jag smitts av en könssjukdom måste jag ringa alla jag har haft sex med”
FALSKT: Så är det inte, i alla fall inte alltid. Det beror nämligen på vilken könssjukdom du har. Och om det nu skulle vara så att du har drabbats av en av de könssjukdomar som kräver kontakt med tidigare sexpartners – då behöver det inte vara du som kontaktar dem. Det kan en ungdomsmottagning göra helt anonymt, utan att nämna dig. Det är vid de sjukdomar som ingår i smittskyddslagen som smittspårning är ett krav, exempelvis klamydia. Får du det så är det lag på att dina tidigare sexpartners också ska få en chans att testa sig. Bästa knepet är dock kondomen, så slipper du alla problem som har med könssjukdomar att göra!

Läs också: Åtta viktiga saker du borde veta om klamydia

3. ”Alla tjejer kan få orgasm”
SANT: Det ska faktiskt gå. Trots att det kanske låter omöjligt för vissa. Däremot kräver varje person olika stimuleringar och teknik för att få till det där sköna. Sen är det också en stor faktor att vara bekväm med sin kropp och känna den innan och utan. Prova er fram! Men glöm inte att det inte finns någon press för att få orgasm. Det kan oftast vara det som sätter stopp för det hela. Tänk istället bara på att njuta, orgasm är inte kvittot på ett lyckat ligg!

4. ”Killar tänker mer på sex än vad tjejer gör”
FALSKT: Killar och tjejer tänker faktiskt lika mycket på sex. Visst, tankarna kan skilja sig lite, men det har inget med just könet att göra. Enligt en undersökning som Aftonbladet har gjort så tänker mer än hälften av alla vuxna på sex flera gånger om dagen. Har du funderat över hur mycket du tänker på sex? Prova en dag och räkna om det stämmer in på dig!

Onanitips: Sex onanitips som gör det ännu skönare

5. ”Kommer inte killen så har sexet varit dåligt”
FALSKT: Nope, inte sant! Precis som tjejer så kan killar tycka att sexet är jätteskönt, även om de inte kommer. Det kan bero på många saker. Kanske har han prestationsångest eller är nervös. Känner inte att sexet inte är på topp så är det ingen fara heller. Man kan ju inte bli bäst på något första gången man provar det, vissa behöver lite extra övning bara.

6. ”En del är bra och en del är dåliga i sängen”
FALSKT: Det går inte helt enkelt att poängsätta sexuella prestationer så det kan alla sluta med nu. Någon som du kanske inte alls är attraherad av kanske du inte har något vidare sex med. Men just den personen kanske har superbra sex med någon annan. Det handlar alltså mer om hur ni funkar tillsammans och inte hur bra man är på att prestera. Tänk på att det aldrig är en person som enbart är dålig eller bra i sängen, ni är två om att ha sex!

Läs också:
Lista: Tre snabba fakta om orgasm som du inte hört tidigare
Fråga FRIDA: ”Jag är oskuld och nervös för första gången!”
Lyssna: FRIDApodden: Den stora sexpodden (del 2!)

Annons
Annons


AnnonsLaddar