Sju anledningar till att du alltid är trött

Sju anledningar till att du alltid är trött

Känns skoldagarna sjukt långa? Att du alltid är trött kan bero på flera olika saker. Se om någon av anledningarna stämmer in på just dig.

Att behöva ta en powernap efter skolan är ibland skönt, men när det blir en vana och du nästan somnar sittandes i skolan bör du fundera på hur du mår. Vi bad sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, som är professor i psykologi, att lista en rad orsaker till att vi tjejer jämt är trötta.

1. Du sover för lite

En anledning som känns självklar tänker du. Ändå sover de flesta tjejer alldeles för få timmar.

– Syftet med att sova är att ta bort trötthet. Trötthet är ett tecken på att hjärnan har för lite bränsle och behöver därför vila. En tjej i skolåldern behöver åtta och en halv till nio timmars sömn men de flesta får inte mer än sex, sju timmar, säger Torbjörn Åkerstedt.

2. Du är stressad

Stress är den näst vanligaste orsaken till trötthet. När du tror att stressen gör dig produktiv gör den dig i själva verket trött.

– När du är stressad jobbar hjärnan hårdare och bränner därmed mer energi, vilket gör att den fungerar sämre och blir trött. Du oroar dig för skolan, kompisarna eller föräldrar och då leder stressen till att sömnen störs och inte blir lika djup.

3. Du är otränad

Det kan låta taskigt och tufft men en person som är otränad och har dålig kondition blir faktiskt mer trött under dagen.

– Är du i dålig fysisk form blir varje rörelse jobbigare och du blir givetvis tröttare. Ju bättre kondition desto piggare blir du. Forskning visar till exempel att fetma ger en låg grad av inflammation i kroppen. För att du inte ska anstränga dig och göra det svårare att läka inflammationen så gör hjärnan så att du känner dig trött.

4. Du är deprimerad

– Den vanligaste symtomen vid depression är en känsla av ständig trötthet. Mycket handlar om att du känner att du inte lever upp till de krav som du själv eller andra ställer på dig och det är väldigt vanligt i samhället idag.

5. Du äter för lite

– Det är väldigt enkelt, ju mindre du äter desto tröttare blir du. Du behöver höga blodsockernivåer och mycket energi från mat för att orka med en hel dag i skolan. Särskilt frukosten är viktig, då har du inte ätit på hela natten och behöver ett extra stort tillskott av energi för att inte bli trött.

6. Du är för mycket på sociala medier

Idag är det lätt att fastna uppe sent för att mobil och dator lockar.

– Sömnproblem är en vanlig orsak till trötthet under dagen. Om du jämt är fokuserad vid sociala medier och rycker till så fort du får en notis så fungerar hjärnan på samma sätt när du sover. Den är inställd på att vara gå hugget om det ”skulle hända något” och du sover inte lika djupt.

7. Du kan lida av en sjukdom

Att lida av en sömnsjukdom är ovanligt hos unga personer. Men vissa andra sjukdomar kan påverka tröttheten, till exempel hormonrubbningen Hypotyreos. Den har att göra med sköldkörteln, som sitter på halsens framsida. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner kan du få Hypotyreos. Enligt 1177 Vårdguiden innebär det att du får låg ämnesomsättning och att kroppen går på lågvarv. Vanliga symptom är trötthet och mindre ork, koncentrationssvårigheter och frusenhet.

Psst! Kontakta alltid din vårdcentral om du misstänker att du och din kropp inte mår bra.

Läs mer!
Sover du dåligt? Här är tipsen för bättre sömn!
Ny forskning: Därför mår tonåringar bättre av sovmorgon varje dag
Hur ni sover tillsammans avslöjar hur ert förhållande är

Foto: IBL