Sara Songbird: ”Jag raggade likes på mina profilbilder”

Sara Songbird: ”Jag raggade likes på mina profilbilder”

Hon är Youtubern som försöker peppa tjejer att gilla sina kroppar. Sara Linderholm vet vad hon snackar om, stundtals bantade hon för att få en killes kärlek men idag låter hon ingen någonsin trampa på henne igen.

Sara Songbird, namnet kom hon på när hon startade sin Youtube-kanal för tre år sedan, främst för att hon älskar att sjunga. Videorna hon då skapade vill hon helst inte se idag.

– De är jobbiga att se för jag står där helt tyst och osäker. Men de får mig också att inse hur mycket jag har utvecklats som person. Look at me now, idag är Youtube mitt heltidsjobb, säger Sara.

Hon berättar att hennes kanal är en ”safe-zone”, en plats där du ska bli peppad och där inget hat eller negativa kommentarer om din kropp är välkommet. Varje dag överöses hon av kommentarer som ”Du är världens finaste människa!<3” och ”You are my queen!!”.

– Hade någon sagt till mitt 15-åriga jag att om några år kommer du att stå framför massa folk och prata om att du älskar din kropp eller lägga upp en bild i underkläder, då hade jag bara gapskrattat. Under min uppväxt har jag aldrig fått höra att jag är vacker, det fanns inte i min värld att jag med min kropp skulle kunna vara vacker. Det är helt fruktansvärt att jag känt så hela mitt liv.

Under skolåren hade Sara många vänner, men hon kände ändå att hon inte passade in för att hennes kropp inte tillhörde normen, hon kände sig aldrig som någons förstahandsval. I gymnasiet började en självsäker tjej i Saras klass och vändningen kom som gjorde att Sara idag tycker att hon är vacker och älskar sig själv.

– Hon tog mycket plats och jag såg verkligen upp till henne, hon var en plus size-tjej med skinn på näsan och hon var en av de populäraste i klassen. Jag började ta efter henne och hon kom till att förändra mitt liv.

Läs också: 10 steg till att älska din kropp

Vill vara en förebild

Även Youtube och andra sociala mediers framfart har påverkat Sara positivt och stärkt hennes självkänsla. Det har hjälpt henne till att våga ta för sig och hon menar att Youtube blev den plattform där hon äntligen fick vara sig själv utan att dömas.

– Jag vill vara en förebild för de som ser upp till mig, jag vill verkligen vara den där tjejen som 15-åriga jag hade behövt när ingen fanns där. Jag tänker jättemycket på hur jag uppfattas utåt, jag skulle aldrig håna någon, det finns det redan tillräckligt med dumskallar ute i världen som gör.

Innan Sara byggde upp sin självkänsla var den nere på botten och vände. Hon kände sig förvirrad och visste varken vem hon var eller var hon hörde hemma.

– Under en period var jag jättekär i en person. Ju mindre uppmärksamhet jag fick av honom desto mer trodde jag att jag behövde ändra på mig själv. Jag började träna varje dag, började med 5:2-dieten och rasade i vikt.

Vad som inte syntes utanpå var att hon inuti mådde sämre än någonsin.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt men de såg bara att jag gick ner i vikt ”och det är ju hälsosamt”. Folk gav mig bekräftelse och sa ”vad duktig du är, så snygg och smal du blivit!”, medan jag gick runt och var mer olycklig än någonsin. Jag var olyckligt kär, jag var olycklig i min kropp och min självkänsla var kass.

Jämförde sig ständigt

Till slut fick Sara nog.

– Jag insåg att hur mycket jag än försökte leva upp till någons förväntningar så kände jag att jag ändå aldrig hamnade där eller dög. Jag sket i personen som ändå inte ville ha mig och så småningom hittade jag tillbaka till gamla vanor och mådde bättre igen.

Sara minns att hon under sin uppväxt ständigt drev en kamp med att försöka ändra på sig själv och jämföra sig med andra.

– Idag är jag nöjd med mig själv och jag skulle inte ändra på mig själv för allt i världen. Det är mitt utseende och mitt sätt att vara som har tagit mig dit jag är idag. Min kanal har växt för att jag pratar om kroppspositivism och för att jag är mig själv. Det är mest smala människor som pratar om att du ska älska din kropp och det är jättesvårt för folk att lyssna på det om man själv inte tillhör normen och idealet. Du kan vara cool oavsett hur du ser ut.

Lista: Sakerna som sänker vår självkänsla

Raggade likes

Att lägga upp selfies för att få bekräftelse på sitt utseende är något som Sara gjorde som yngre, men idag har hon slutat tänka att hon ”är ful om hon inte får tillräckligt med likes”.

– När jag var yngre raggade jag likes på sina profilbilder på Facebook, då jämförde jag mig med andra som fick fler likes än jag själv. Jag kan fortfarande lägga upp bilder de dagar då jag känner mig nere, men då skriver jag att jag mår dåligt. Då blir jag överöst av kärlek och det är jättehäftigt.

Trots kicken det innebär att få snabb bekräftelse från sociala medier vill Sara att du ska komma ihåg att livet innebär så mycket mer än det.

– Det är bara du som kan definiera din skönhet. Det finns verkligen någonting fantastiskt med alla människor och det är inte likes på Instagram eller Facebook som definierar det. Även om allt känns skit nu så kommer det bli bättre, tro mig.

Sara Songbird är idag stark i sig själv.

Sara Songbird är idag stark i sig själv.

Sara tipsar!

Så står du emot sociala medier-hetsen:

* Tänk på din omgivningen, vilka sorts människor vill du omringas av? Du är en kombination av dina fem närmsta vänner så vilka du umgås med avgör vilken sorts människa du vill vara eller bli.

* Följ positiva förebilder på sociala medier.

* Påminn dig själv varje dag om bra saker du har gjort idag och flytta fokus från stress och press.

* Hitta saker som du gillar med dig själv, bra egenskaper som: jag är en bra lyssnare och jag är jättebra på att hålla hemlisar. Hylla dig själv!

* Men främst: Ta ingen skit!

Mer pepp:
Testa dig själv: Hur bra är din självkänsla?
Kändistjejerna: Du kan inte vara bäst på allt
”Jag suddar för mitt ansikte för att jag är ful”

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]

Av: Johanna Bengtsson

Foto: Herman Caroan