sveriges hemsökta platser

Nio hemsökta platser i Sverige (där det spökar ordentligt!)

Kittlar det i magen på dig när du tänker på spöken? Även om det är sjukt läskigt så är det också spännande... FRIDA listar nio platser i Sverige där det spökar!

1. Grand Hotel i Helsingborg

På Grand Hotel i Helsingborg ska du undvika den femte våningen, om du inte vill bli vettskrämd av ett spöke. Särskilt rum 585 sägs vara plågad av ett spöke som är vålnaden av en älskarinna från 1920-talet när hotellet byggdes. Hon går nämligen runt och skrämmer livet ur gästerna på hotellet…

2. Örenäs Slott i Glumslöv

Godsägaren Valdorf von Dürendorff dog i en duell nära sitt slott i Tyskland, där spökade han sedan i några hundra år. I början av 1900-talet råkade han dock kliva ner i en koffert, hamnade i en storm på Östersjön och hamnade så småningom på Örenäs slott. Nu sägs det att han håller till på tredje våningen i slottet.

3. Hotell Stenkullen utanför Norrköping

Hotellet, som byggdes i mitten av 1800-talet som en sommarbostad för kungligheter, har sitt eget spöke. En lång mörkklädd skepnad går och tittar till alla gäster som checkar in på hotellet… Hur obehagligt?! Tv-programmet Det okända har gått på spökjakt på hotellet.

Läs mer: De 13 läskigaste(!) karaktärerna i Pretty Little Liars

4. Häckeberga slott i Genarp

På 1300-talet ägdes slottet av Helge, men det sägs att han halshöggs av danskarna. Hans våldnad irrar nu omkring med huvudet fastbundet på kroppen och dessutom sägs det att hans fru spökar i en skogstjärn intill slottet. Spooky!

Foto: Häckeberga slott

Foto: Häckeberga slott

5. Vadstena Klosterhotell

I huvudbyggnaden av klostret tänds och släcks lamporna lite då och då, utan att någon vet varför. Många gäster som har försökt låsa upp sina dörr till rummen har också upplevt att det är någon som håller emot på insidan. I en annan byggnad finns även en dam som söker efter sällskap på nätterna, hon ska dock vara vänlig och prata mycket samt tycka om att sitta på sängkanten. Ibland är hon ledsen, men hon brukar inte ställa till några problem. Tur det!

Läs mer: Sååå läskigt! Kan du se spöket på den här Snapchat-bilden?

6. Trollenäs Slott mellan Sjöbo och Ystad

Slottet Trollenäs byggdes på 1500-talet. Det sägs att familjen Trolles stamfar, Gunnar Gröpe som levde på 900-talet, spökar i formen av en stor svart hund med lysande ögon. Hunden visar sig oftast nere i källaren av slottet.

Trollenäs Slott.

Trollenäs Slott.

7. Grand Hotel i Lysekil

Här tänds och släcks lamporna av sig själva, och flera gäster har berättat att de har fått besök av en lång man klädd i svart rock under nätterna. Det ska spöka extra mycket i närheten av rum 302… Bra att veta om du ska bo här!

Läs mer: Video: The Fooo Conspiracy avslöjar värsta skräckminnet

8. Krusenberg herrgård utanför Uppsala

Herrgårdens rosa matsal har alltid en plats reserverad för spöket som kallas för den Vita Frun. Om någon annan gäst tar hennes plats frågar personalen om hen verkligen vill sitta i knäet på ett spöke, vilket brukar få de flesta att flytta på sig. Vi förstår varför! Vem spöket är vet man inte, men man tror att hon arbetat som kokerska på herrgården. Du märker av henne genom att hon får ljuskronorna i taket att börja gunga, men hon slamrar även gärna med bestick.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

9. Spökprästgården i Borgvattnet

I den gamla prästgården, som ligger belägen i Norrland, sägs det krylla av andeväsen och andra osaliga andar. Det är nog klokt att hålla dig därifrån alltså!

Läs mer om spöken:
Finns det spöken? FRIDA undersöker!
Hon spökar i Niall Horans nya lyxvilla (så läskigt!)
Stjärnornas spökupplevelser ”En pojke satt på handfatet”

Foto: IBL