Annons

Annons

Finns det spöken? FRIDA undersöker!

Finns det spöken på riktigt? FRIDA undersöker saken.Ansikten som reflekteras i speglar och dörrar som öppnas – är det inbillning eller finns det spöken på riktigt? Reporter-Sara undersöker den andliga världen.

Precis som många andra har jag spelat Anden i glaset som tonåring, men jag blev mest irriterad på tjejen som jag med 99 procent säkerhet vet flyttade glaset. Min enda erfarenhet av spöken är den gången när jag var runt 12 år och vaknade mitt i natten i mitt posterfyllda rum och tyckte att jag såg ett spöke. Ett spöke som såg ut som Snapchat-spöket, bärandes på två ICA-pappåsar.

Annons

Andevärlden har fascinerat mig, men inte varit någonting som jag nödvändigtvis har trott på. Självklart har jag haft mina aningar, som när en vän berättade att hennes mamma var nere i deras källare en dag för att hänga tvätt, tappade en klädnypa på golvet precis när det ringde och gick upp för att svara. När hon kom ner igen dinglade klädnypan hängandes på tvättlinan. Ett spöke? Eller glömde hon helt enkelt bort att hon hängde upp den igen?

Jag har beslutat mig för att ta reda på om det finns spöken och andar. Lever de omkring oss? Eller är allt påhitt?

Metod 1: Ta kontakt med andevärlden

Med en nervös känsla kliver jag in i Emilie Landebjers lägenhet i Stockholm en onsdagsmorgon. Hon är diplomerat medium och healer som varit aktiv i drygt sex år. Emilie berättar att hon har sett andar sedan hon var fem år och jobbigast var tonåren eftersom hon inte fick bekräftelse från andra att det hon såg var på riktigt.

Vi ska ta kontakt med andevärlden, någonting som jag aldrig har gjort tidigare. Emilie blundar och andas för att komma i rätt stämning.

– Det killar i halsen.
Det är inte jag utan den här personen har svårt att harkla sig, börjar Emilie när vi fått kontakt med den första personen från andevärlden.

Det är en äldre solbränd man med gubbhatt som till en början verkar påminna lite om min avlidna farfar. Efter att ha fått veta mer om honom och i efterhand pratat med min pappa inser jag däremot att det inte riktigt stämmer överens med honom. Emilie övergår sedan till en annan man som är skojfrisk och lättsam.

– Han gillade fotboll, det var en viktig dag i veckan. Han sitter med ett barn, ett spädbarn. Han tar hand om henne, fortsätter Emilie medan hon slickar sig om läpparna och gnider händerna mot varandra.

Rysningarna sprider sig längs ryggraden. Jag har två kusiner som dog innan de fyllde ett år, de var däremot killar.

– Han gillar att retas med din mamma men ingen tror på henne när hon berättar det. Han drar lite i hennes hår, förklarar Emilie.

Jag återberättar allt jag upplevt för min mamma som snabbt kommer med förslag på släktingar som jag kan ha fått kontakt med. Men någon hårdragning har hon däremot inte varit med om. Jag blir väldigt imponerad av det jag hör även om jag nu i efterhand inte alls är säker på vilka jag ska ha fått kontakt med.

finns det spoken pa riktigtSara på husrensning med Emilie Landebjer. Emilie är 33 år och är diplomerat medium och healer och nås via andrasidanlivet.se (18-årsgräns).

Läs mer:
Kändisarnas värsta spökupplevelser: ”En pojke satt på handfatet”
Sååå läskigt! Ser du spöket på den här Snapchat-bilden?
13 riktigt läskiga karaktärer i Pretty little liars

Metod 2: Husrensning

Jag möter upp mediet Emilie utanför ett gammalt lägenhetshus på Södermalm i Stockholm där Marie (som vill vara anonym och egentligen heter någonting annat) bor på högsta våningen. Både hon och flera andra i huset säger sig höra någon från vindsvåningen trots att det inte är någon där.

– Jag känner på en gång att det är en man här, säger Emilie när hon öppnat dörren till vinden.

När FRIDAs fotograf kommer upp på vinden känns det som att hon får ett slag mot huvudet och får huvudvärk på en gång. Samtidigt börjar hon höra dåligt och får anstränga sig för att höra vad vi andra säger. Jag själv märker däremot inte av någonting. Emilie fortsätter att utforska vinden och förklarar att hon känner av en ung kille som förmodligen har följt med Marie från en fest.

Emilie och Marie tar varandras händer och förbereder sig för att hjälpa den unga mannen till andra sidan. Jag hade förväntat mig dörrar som smälls igen, lampor som blinkar eller liknande saker. Med dem står bara där, hand i hand, och har en konversation med den unga mannen. Marie känner sig iakttagen, ”det är som att han står här, han verkar vara orolig” och beskriver känslan som ”obehaglig och läskig”. Efter någon minut är det klart.

– Det känns mycket bättre nu, det känns bra, säger Emilie som sedan förklarar för Marie varför den här killen har klamrat sig fast vid henne. Att han haft ångest och lagt över den på henne.
Marie verkar betydligt lugnare efter husrensningen och jag slås av att det gick så snabbt, samtidigt som jag är lite besviken över att jag inte märkte eller kände av honom.

Metod 3: Övernattning på hemsökt plats

I bilen på väg till Sundbyholms slott i Eskilstuna känner jag nervositeten stiga. Det är ett av alla ställen i Sverige där det sägs spöka och jag ska sova över här helt ensam. Klockan är redan tjugo i åtta på kvällen så det är mörk ute och slottet ligger i ett skogsområde. I receptionen möts jag av två provdockor klädda i 1800-talskläder. ”Ska du bo själv?” säger tjejen i receptionen som ger mig nyckeln till mitt rum som ligger på övervåningen i en herrgård. Det är kolsvart i alla fönster så jag är förmodligen den enda som bor i byggnaden. Inte så kul. Jag slår på ficklampan på mobilen när jag går upp för trappan till övervåningen, lyser på en av dörrarna som pryds av skylten ”Vinden”.

Det är kallt på rummet som har en stor garderob liknande den i Narnia stående mot en vägg. Till min besvikelse gömmer den inte en magisk värld, däremot finns det typ hundra (okej inte hundra men kanske fem) speglar i rummet. Stämningen är väldigt creepy och jag undrar om de överdriver spökgrejen för sina besökare.

finns det spökenSara sover över på Sundbyholms slott och är lite rädd.

Efter en timme börjar jag höra ett ljud som jag inte riktigt kan placera. Det kommer uppifrån och låter lite som att någonting slår emot glas. Eller precis som det låter när ett rör i ett gammalt hus låter. Det är en tolkningsfråga. Sedan blir det tyst.

Jag ligger i sängen och skriver på datorn när jag plötsligt tittar upp och tycker att jag ser någonting svart svepa förbi. Första tanke: ”hjälp, jag vill härifrån”. Andra tanken ”okej, jag har stirrat på en ljus datorskärm, klart jag ser ett mörker när jag tittar upp”. Helheten av det här rummet skrämmer mig, men spöken? Nej, det träffade jag inte på några.

Slutsats: ”Finns det spöken?”

Finns det spöken och en andlig värld? Jag är imponerad över det jag har upplevt och hört, samtidigt är jag personligen inte helt övertygad. Mina förhoppningar var kanske för stora. Kanske är jag skeptisk med all rätta. Eller så är jag som min kollega säger ”helt enkelt inte mottaglig för andevärlden”.

Läs mer:
Här avslöjar The Fooo Conspiracy sitt värsta skräckminne
Kändisarna berättar om sina läskigaste spökminnen
15 bevis på att Lallet är din nya kändiscrush

Foto: Sara Jergard, Mikaela Kortell
Tack till: Sundbyholms slott

Annons
Annons


AnnonsLaddar