Guide: Så väljer du rätt gymnasieprogram

Guide: Så väljer du rätt gymnasieprogram

Under februari ska du ha valt vilken gymnasielinje du vill gå. Känner du dig förvirrad? Ingen fara, vi hjälper dig!

Besök olika skolor

Många skolor har så kallad ”öppet hus” en tid innan valet ska göras. Lägg tid på att gå runt och få reda på så mycket information som möjligt om varje program. Passa på att ställa alla ”dumma frågor” nu, när du redan har gjort ditt val är det tråkigt att upptäcka problemen.

Svara på frågorna:

Vad älskar du att göra mest av allt? Är du bra på att koncentrera dig länge vid en dator eller blir du snabbt rastlös? Vill du ha praktik eller sitta i skolbänken? Vill du jobba direkt efter gymnasiet eller läsa vidare? Matcha dina svar med ett par olika program som du sedan lär dig mer om.

Låt dig inte skrämmas

Tänker du ”det här programmet är alldeles för svårt för mig”? Tänk om! Du är minst lika smart som alla andra som gått det där programmet innan och att du redan har ett intresse för det gör att du kommer vara beredd att jobba hårt. Utmana dig själv och alla andra som inte tror att du klarar det. Heja dig!

PRETTY LITTLE LIARS, Sasha Pieterse (center), 'Miss Me x 100', (Season 5, ep. 505, aired July 8,

Kul = Bättre betyg

Nej, du är inte flummig för att du väljer ett program som du tycker verkar roligt. Skolan KAN vara rolig! Välj efter dina intressen så ska du se att alla svåra ämnen också kommer att kännas enklare.

Gör din research

Vi vet, supertråkigt att läsa igenom hela kursplanen och räkna poäng, MEN det kan vara helt avgörande för din framtid. Vill du exempelvis komma in på ett visst universitet efter studenten är det viktigt att du kollar så att ditt gymnasieval ger dig behörighet.

Vad vill du bli?

Du kanske vill driva eget företag och tänker att du självklart måste läsa samhällskunskap och ekonomi för att nå din dröm. Så behöver det absolut inte vara. Prata med någon som har ditt drömjobb, ofta har personerna valt helt andra gymnasieprogram och vägar att gå än vad du först trodde.

ASHLEY BENSON, LUCY HALE

Bolla idéer med andra

Även om det känns som att dina släktingar, föräldrar och lärare gick i gymnasiet på 1800-talet så kan de vara till stor hjälp när du gör ditt val. Fråga hur de tänkte när de valde, om de förlorade sina kompisar, om de fann nya, om de fick bra lön efter utbildningen och andra saker som du tycker är viktiga.

Stå emot grupptrycket

Även om dina fem kompisar väljer samma program måste du tänka på vad DU vill. Om du väljer utifrån dina intressen kommer du garanterat träffa personer du klickar med i din nya klass. Dina andra kompisar kan du fortfarande träffa efter skolan och på helgen.

Läs också:
Krönika: ”Bra betyg gör dig inte till en bättre människa”
10 saker jag önskar att jag hade vetat när jag slutade nian
Test: Vad borde du jobba med i framtiden?

Foto: IBL