Annons

Annons

10 saker jag önskar att jag hade vetat när jag slutade nian

Cassandra Lindblom skriver om hur det var att sluta nian.Ska du sluta nian och börja gymnasiet i år? Vi vet hur det känns! FRIDAs Cassandra Lindblom berättar öppenhjärtigt om tio saker hon önskar att hon vetat då.

Det känns fortfarande inte som att jag är särskilt gammal. Jag är 24 år, men i år är det faktiskt tio år sedan jag slutade nian och tog klivet in på gymnasiet. Att jag var ett år yngre än alla andra i min årskurs gjorde inte saken lättare. 14 år gammal skulle jag välja linje, inriktning och framtid – och jag har sällan känt mig så vilse som jag gjorde då.

Annons

Tio år senare har jag faktiskt mitt drömjobb på FRIDA. Jag har världens roligaste kollegor, jag får tjäna pengar på något som jag tycker är kul och jag känner mig faktiskt för första gången ganska självsäker och stolt över mig själv.

Men vägen hit har inte varit spikrak och enkel – det har faktiskt varit ganska tufft om jag ska vara ärlig. Och allt började den där junidagen 2006 när det var min tur att sluta nian och påbörja vägen mot att bli vuxen. Det fanns en del saker som jag önskar att en storasyster eller en äldre kompis hade kunnat berätta för mig om att sluta nian. Men jag hade ingen sådan person i mitt liv då. Det är därför jag skriver det här till dig som slutar nian och börjar gymnasiet i år.

Lycka till vännen – det löser sig!

1. Det är okej att känna sig vilse
Att läsa kataloger, göra tester på nätet och gå på typ 28 olika öppna hus gjorde mig bara MER förvirrad om vad jag ville göra. Först ville jag bli frisör, sen ville jag gå samhällskunskap med inriktning juridik och slutligen kom jag på att jag skulle gå en estetisk linje där jag fick lära mig mer om teater (jag gick på intagningsprov, men jag var nog faktiskt sämst av alla och kom inte in). Valmöjligheterna var alldeles för många och jag tyckte det var jobbigt att det kändes som att alla omkring mig var helt säkra på vad de skulle göra i framtiden. Men vet du vad? Det är helt okej att känna sig vilse, och i efterhand har jag fått höra att alla andra kände precis samma sak.

2. Prestationsångesten är fruktansvärd – så prata om den
I nian försökte jag bolla väldigt många saker samtidigt. Hänga med vänner, vara med familjen, plugga och försöka hinna med fritidsintressen. Prestationsångesten var faktiskt helt hemsk, och jag önskar att jag hade pratat med någon om det istället för att bara vara tyst och låtsas att allt var bra. En kurator, en vän eller en släkting – vem som helst hade det varit skönt att lätta mitt hjärta för och erkänna att jag inte mådde helt hundra.

3. Vännerna du har i nian är inte de vänner du kommer att ha för alltid
När jag började gymnasiet började jag i en skola där jag inte kände någon. Jag var livrädd eftersom alla mina vänner från nian hade valt andra skolor. I dag är jag fortfarande kompis med två stycken från nian, men alla mina andra vänner har jag träffat på andra sätt genom livet. Så att börja en ny skola utan att ha några vänner där är inte något dåligt – se det som början på en massa nya, spännande vänskaper istället.

4. Det går att ändra sig
När jag gick i gymnasiet var det varje termin någon som slutade och någon annan som började i min klass. Det är faktiskt inte alls omöjligt att ändra sig när man väl har kommit in på en viss linje – och det är helt okej.

5. Du behöver inte alls bli full på skolavslutningen
När jag slutade nian ville jag inte hänga med alla ”coola” till en fest som ”alla” skulle gå på, eftersom jag visste att de skulle dricka alkohol. Jag själv ville inte göra det så jag stannade hemma och kände mig som världens töntigaste person. Med facit i handen vet jag att jag inte alls var töntig – jag stod helt enkelt för vad jag tyckte och det är det viktigaste av allt.

Läs mer:
Guide: Så blir du känd på Youtube
9 grymma tips för att få bättre betyg
17 peppande knep för att må bättre på direkten

6. Gymnasiet är en chans till en nystart…
Jag var absolut inte cool när jag gick i nian. Jag var lite som en grå vägg, faktiskt. När jag började gymnasiet fick jag en nystart och fick välja precis vilken person jag skulle framstå som eftersom jag inte kände någon. Jag var nog inte mer ”cool” i gymnasiet, men jag vågade i alla fall äntligen vara mig själv.

7. … och du blir mer självsäker, jag lovar!
Det där med att man blir snyggare med åren är faktiskt sant – hur ytligt det än kan låta. Men jag skulle vilja säga att mycket handlar om att du blir mer och mer självsäker ju äldre du blir, så känner i alla fall jag. Och vet du vad det roligaste är? De där ”populära” tjejerna som tjuvrökte bakom skolan i nian är faktiskt inte alls lika coola såhär tio år senare. Win!

8. Betyg och att komma in på ”rätt” linje är inte allt
Vet du vad? Du är faktiskt en fantastiskt bra person oavsett vilka betyg du får eller vilken linje du kommer in på. Skolan ÄR inte allt i livet, även om den är en väldigt stor del av det. Glöm aldrig bort det!

9. Det är du som väljer gymnasium – ingen annan
Kom ihåg att det faktiskt är du som ska välja gymnasium och program, inte dina föräldrar, vänner eller släktingar. Gå på din magkänsla och låt ingen annan lägga sig i ditt beslut. Det är trots allt du som ska spendera tre år på gymnasiet (inte mamma eller pappa!) och då är det också du som ska bestämma vilken linje som passar dig bäst.

10. Det bästa har inte ens börjat ännu
På tio år har jag hunnit göra mer än vad jag bara vågat drömma om. Jag har rest över (nästan!) hela jorden, jag har träffat min pojkvän och varit tillsammans med honom i mer än sex år (hjälp, börjar bli gammal!), jag har lyckats få mitt drömjobb, jag har funnit vänner för livet och jag har (äntligen!) blivit självsäker och glad för den jag är. Allt det har jag gjort efter att jag slutat nian. Så om du känner att allt känns tungt nu – tänk på att du har det bästa framför dig!

Läs mer:
Så skriver du ett CV och personligt brev
Bevisat: Tjejer bör sova längre än vad killar gör
7 tips: Så fixar du lättast ett sommarjobb

Foto: Privat, Carl Klingspor

Annons
Annons


AnnonsLaddar