FRIDA recenserar Shawn Mendes album Illuminate

FRIDA recenserar Shawn Mendes album Illuminate

Idag släpps Shawn Mendes album Illuminate. FRIDA-Terese och FRIDA-Sara har självklart lyssnat på låtarna – här kan du läsa vad de tycker!

Sara och Terese lyssnade på albumet var för sig och skrev ner sina åsikter på egen hand, för att inte påverkas av den andra.

ShawnMendes Illuminate

1. Ruin

SARA
Omdöme: Vi inleds av en blues-inspirerad låt som visar vad Shawns röst går för. Jag är inte helt såld på blues-inriktningen dock…
Betyg: F+

TERESE
Omdöme: Ganska ”vanlig” och seg låt som inte riktigt fastnar. Krävs ganska många omlyssningar för att komma in i den.
Betyg: F+

2. Mercy

SARA
Omdöme: En av de bästa låtar som jag någonsin hört. Jag kan inte ens beskriva hur bra det är när Shawns röst spricker inför sista refrängen. Världsklass!
Betyg: FFFFF+

TERESE
Omdöme: Två tummar upp! Trummorna och kören i refrängen gör låten starkare och kommer säkert göra sig väldigt bra live. Jag gillar den starkt!
Betyg: FFFF+

3. Treat you better

SARA
Omdöme: En riktigt bra låt som får alla att sjunga med i den. Den sträcker sig till en bred målgrupp och jag gillar texten väldigt mycket.
Betyg: FFFFF

TERESE
Omdöme: Förstår varför det här blev förstasingeln från albumet. Skiljer sig från de andra med lite högre tempo. Texten är stark och peppar alla som någon gång fått hjärtat krossat av någon som egentligen inte förtjänar dig.
Betyg: FFFFF

4. Three empty words

SARA
Omdöme: Skönt sound. Lite ”häng på stranden”-känsla och jag diggar det. Det är sådan här musik som jag vill lyssna på medan jag jobbar.
Betyg: FF+

TERESE
Omdöme: Skönt gitarrplock i låten. Låter helt okej men den är inte är speciellt utmärkande. Shawn kan bättre!
Betyg: FF+

5. Don’t be a fool

SARA
Omdöme: Väldigt lugn låt med, återigen, blues sound. Det är inte en låt som sticker ut på albumet. Jag gillar verserna.
Betyg: FF

TERESE
Omdöme: Handlar om att han inte kan inleda något seriöst och att han alltid är på resande fot. Kan det spegla hans riktiga liv? Jag undrar vem den handlar om… Hur som helst, bra låt!
Betyg: FFF

6. Like this

SARA
Omdöme: Pianot… här har vi den Shawn vi för ett par år sedan förälskade oss i. Hans fina röst, piano och en gitarr. Kan det bli bättre?
Betyg: FFF

TERESE
Omdöme: Börjar bli lite segt med tredje balladen på rad. Smälter lite ihop med de tidigare spåren. Nu är det däremot Shawn som har fallit för någon som inte vill ha honom tillbaka.
Betyg: FFF+

7. No promises

SARA
Omdöme: En låt som inte kändes så märkvärdig efter första lyssningen men helt klart en låt som växer! Efter ett par lyssningar är den en av mina favoriter.
Betyg: FFF+

TERESE
Omdöme: Ännu en låt om att inte kunna ha ett förhållande. Att inte sätta etikett på förhållandet och att inte gör det mer komplicerat. Den bästa i den kategorin på plattan! Lite mer upp-tempo än föregående låtar. Fastnar direkt!
Betyg: FFFF

8. Lights on

SARA
Omdöme: Lite naughty text med meningar som ”I wanna love you with the lights on”. Skön vibe i låten
Betyg: FFF

TERESE
Omdöme: Skönt sound! Ska du ha mysstund med din BAE – sätt på den här låten i bakgrunden. Den här låten vill du hångla till.
Betyg: FFF+

9. Honest

SARA
Omdöme: Ett sound som snabbt fastnar i huvudet. Kan tänka mig att den här låten är grym live. Den växer något enormt och har blivit en favorit!
Betyg: FFFF+

TERESE
Omdöme: Japp, Shawn gillar att sjunga om att han inte kan ha ett förhållande. I ”Honest” vill han vara ärlig om att han inte kan vara seriös – så att du inte blir besviken sen. Låten känns lite douchig men på ett skönt sätt. En refräng du kommer gå och sjunga på efteråt.
Betyg: FFFF

10. Patience

SARA
Omdöme: Lite mer poppigt och pojkbands-aktigt än de andra låtarna. Samt en inblick från ”gamla” Shawn. Jag gillar det!
Betyg: FFF

TERESE

Omdöme: Shawns version av Justin Biebers ”What do you mean?” – det vill säga en låt där man inte förstår vad den andra personen menar. Igenkänningsfaktorn är hög och texten lätt att haka på. Den här fastnar!
Betyg: FFF

11. Bad Reputation

SARA
Omdöme: Var till en början inte helt såld på den här låten, även om jag älskar handlingen från första stund. Men den växer något enormt!
Betyg: FFFF

TERESE
Omdöme: Oj, vilken stark låt! Alla vet vi någon tjej som det spridits elaka rykten om. Shawn tar upp ett viktigt ämne som är aktuellt bland hans fans. Sticker ut bland de andra låtarna och jag gillar den verkligen.
Betyg: FFFFF

12. Understand

SARA
Omdöme: Fin handling även om låten kanske inte är den mest utstickande på albumet. Hans peppande prat i slutet är fint, men känns aningen påtvingat och långt.
Betyg: FF

TERESE
Omdöme: Oväntat att han pratar, på väg till rappar, i tredje versen. Däremot blir det inte riktigt någon succé. Nej, den här låten känns mer som en utfyllnad på albumet.
Betyg: FF

13. Hold on (Bonustrack)

SARA
Omdöme: En fin låt som passar albumet väldigt mycket. Skön bakgrundsmusik när man städar eller gör andra saker.
Betyg: FF+

TERESE
Omdöme: Perfekt bakgrundslåt när du är hemma och pluggar eller liknande. Vet inte om den kan ta en arena men fungerar perfekt i hörlurarna.
Betyg: FF+

14. Roses (Bonustrack)

SARA
Omdöme: Jag säger JA! Fin melodi, berörande text och Shawns röst kommer verkligen fram i den här låten.
Betyg: FFF+

TERESE
Omdöme: Jag gillar det! Fint avslut på plattan med en klassisk kärlekslåt där du verkligen hör hur talangfull Shawn är.
Betyg: FFF +

Sammanfatting

SARA
Omdöme: Med en tydlig röd tråd igenom hela albumet får vi ut det absolut bästa av Shawn med en touche av blues. Hans röst ligger i fokus, precis som det ska vara, samtidigt som låtarna skiljer sig något från varandra. Singlarna är helt klart albumets starkaste låtar plus ett par wild cards som växer allt mer du lyssnar på dem. Det här albumet kommer i alla fall jag att lyssna på.
Betyg: FFFF

TERESE
Omdöme: Shawn är extremt talangfull men jag skulle önska mer variation och fler låtar i samma tempo som Treat you better. Passar perfekt när du fått hjärtat krossat eller som bakgrundsmusik. Det känns verkligen som det kommer från hjärtat och att han har jobbat hårt med det här. Ibland låter det tyvärr som många låter är lite för lika varandra.
Betyg: FFF+

Läs även:
FRIDA recenserar Justin Biebers album Purpose
FRIDA recenserar One Directions album Made in the A.M
Shawn Mendes och Niall Horan gör musik ihop

Foto: Universal Music