Nio tecken på att allt inte står rätt till med din snippa (och så löser du det)

Nio tecken på att allt inte står rätt till med din snippa (och så löser du det)

Kliar det? Gör ont vid sex eller luktar konstigt? Snipp-problem är vanliga men går att bota. Så här gör du!

1. Det gör ont att ha sex

Sex ska vara skönt och härligt men gör det ont så ska du ta problemet på allvar. Svampinfektion, urinvägsinfektion och könssjukdomar kan orsaka smärta vid sex. Om du fortsätter ha sex trots smärtan kan du utveckla sjukdomen vestibulit, som innebär att slidans muskler krampar och smärtar.

2. Massor av mens och mensvärk

Att ha ont under den röda delen av månaden är tyvärr någonting som vi tjejer måste stå ut med, sjukt orättvist men sant. Men att ha så ont att du måste stanna hemma från skolan är inte hälsosamt. Det kan vara så att du drabbats av sjukdomen endometrios, vilket innebär att din kropp inte kan hantera överflöd av mensblod.

3. Irriterat och torrt

Ett av de vanligast underlivsproblemen. Här kan parfymerad tvål, bodylotion och trosor i åtsittande material vara orsaken. Testa att använda en ph-neutral olja i duschen och sov utan trosor i två veckors tid. Hjälper det inte bör du träffa en läkare.

4. Svider när jag kissar

Ett typiskt symtom på urinvägsinfektion som kan ha orsakats för att du fått in bakterier i slidan. Håll dig inte när du är kissnödig utan kissa ut allt och kissa direkt efter samlag. Sveda när du kissar kan även tyda på könssjukdomen klamydia så gå och kolla dig på en ungdomsmottagning för att få svar.

5. Det kliar hela tiden

Kli i fiffin är aldrig kul och kan kännas rejält jobbigt i skolan där du inte kan klia ifred. Att det kliar är inget gott tecken men det behöver inte vara farligt. Det kan bero på ett tvättmedel eller tvål som du inte tål. Men som så mycket annat så är kli även ett symtom på underlivssvamp och bör kollas upp i vården.

6. Rikliga, illaluktande flytningar

Att ha problem med svampinfektioner är tyvärr vanligt hos unga tjejer. Förändringar i dina flytningar tyder ofta på detta. Återkommande svampinfektioner som inte går över trots receptfria medel på apoteket kan innebära att du har kronisk svampinfektion och måste undersökas.

7. Mellanblödningar

Att du blöder oftare än under mensveckan kan ha många olika orsaker. Du kan ha fått en hormonell obalans i kroppen om du har fel typ av preventivmedel med hormoner så som p-piller eller spiral. Men det kan även tyda på könssjukdomen klamydia. Återkommande mellanblödningar bör du prata med vårdpersonal om.

8. Röda prickar

Det kan se väldigt illa ut med massor av röda prickar på fiffin, men det är oftast helt ofarligt. Förmodligen är huden irriterad för att du rakar dig eller använder trosor i material som inte andas. Raka aldrig mothårs och låt huden vila någon vecka från rakning helt då och då.

Så löser du besvären:

Underlivsproblem är svåra och bör inte behandlas själv. Även om det känns läskigt så är ett besök hos en läkare på vårdcentralen eller ungdomsmottagningen det enda rätta. De undersöker hundratals snippor varje månad och vet oftast direkt vad du har för fel och kan hjälpa dig att bota besvären. Går du länge med problem i snippan kan det leda till följdsjukdomar eller långvarig smärta.

Läs också:
Underlivsproblemen du kan få under sommaren
Så löser ni tio vanliga sexproblem
Gynekologen: Så tvättar du din snippa rätt

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL