Annons

Annons

Så löser ni tio vanliga sexproblem

Lösningen på vanliga sexproblem.Pinsamma situationer och föräldrar som är i vägen – det här med sex är inte alltid lätt. FRIDAs expert hjälper er att lösa tio vanliga sexproblem.

Jag vågar inte visa mig naken för min partner

Personen du vill ha sex med har i högsta grad redan blivit attraherad av dig, annars skulle ni inte ligga här nu, eller hur? Om du tänker på personen du har sex med så bryr du dig förmodligen inte om personen har vältränad mage eller inte. Och det gör hen förmodligen inte om dig heller. Glöm aldrig bort att din kropp är till för att du ska kunna njuta, ha det bra och göra roliga saker, inte för att vara vacker i första hand. Sex handlar dessutom om att just göra, inte titta på.

Annons

Han kommer varje gång – men inte jag

Det här är vanligt, men fortfarande inte okej. Det är lätt att lägga skulden på partnern, att det är den andra som ska få dig att få orgasm. Så vad kan du göra för att öka möjligheterna att få den andre att förstå hur du har det som allra bäst? Alla vill känna sig som bra älskare, så med största sannolikhet kommer din partner tacksamt att snappa upp alla trick du berättar om, men det är inte lätt att läsa sin killes eller tjejs tankar. Därför är det viktigt att berätta! Om du inte vet hur du vill ha det, börja med att utforska dig själv egen hand.

Hur ska jag fråga om vi ska använda kondom? Det känns stelt att ta fram den

Skulle det kännas mindre stelt att behöva ringa till någon och säga att du har smittat hen med en könssjukdom? Eller berätta för dina föräldrar att de behöver följa med dig för att göra en abort? Tror inte det. Kondom är livsviktigt för att lugnt kunna njuta av sex, speciellt med en helt ny person. Den där sekunden det tar att ta fram kondomen som du gömt någonstans (förslagsvis nära sängen), ge den till killen med ett leende och fortsätta ta på honom medan han tar på den, den lilla stunden kan spara dig tusen gånger fler pinsamma minuter framöver.

Så sätter du på en kondom (FRIDA visar)

vågar inte säga till om kondom

”Jag vågar inte säga till om kondom”

Jag vågar inte ta några initiativ för hur vet jag om jag gör rätt?

Det vet du inte, om du inte har turen att ha en partner som visar det väldigt tydligt. Det fina är att det gör ingenting, sex är något som ni lär er ihop, i samspel med varandra. Det finns inga rätt eller fel så länge det känns bra. Testa, lyssna in den andres reaktion och våga! Att ligga och hoppas på att något ska hända kommer inte att ta dig närmare det du vill, så här gäller det tyvärr bara att kasta sig ut. Allt initiativ är bättre än inget.

Han har svårt att få upp den

Nervositet spelar ofta en stor roll här. Om det är ett återkommande problem även om personen inte är stressad så bör ni kolla upp det. Hos unga killar är det sällan något fel alls, utan bara en vanlig reaktion på att vara rädd att inte prestera nog under sex. Försök inte avhjälpa problemet själv, då kanske han bara känner sig ännu mer fånig. Ge honom i stället lite utrymme, kyss honom, gå och ta ett glas vatten, kom tillbaka och fortsätt med förspelet ett tag till. Visa att det inte spelar någon roll så kommer han att slappna av igen. Var också noga med att berätta att för dig spelar det minst lika mycket roll vad man gör utöver själva ”in och ut”-sexet: så som hångel och smek. Uppmuntra honom därför att ta på dig i stället så löser det sig ofta.

8 saker du borde veta om snippan

Hen vill inte mysa efter att vi haft sex

Vet den partner om att det är viktigt för dig? Om inte, så berätta. Ofta beter vi oss illa för att vi inte vet om att vi gör det. Exempelvis kanske vi struntar i att mysa för att vi inte tycker att det spelar någon roll. Beskriv varför det känns bra för dig att mysa efteråt, och fråga om din partner har någon hen gillar och om ni kan göra det oftare också? Jag är säker på att din partner inte menar något med det hen gör, för att hen helt enkelt inte ser något behov av det själv. Men personen vill förmodligen göra dig lycklig och kommer mysa med dig om du visar att det är det du vill.

mysa efter sex

”Hen vill inte mysa efter sex”

Vi har olika mycket erfarenhet, kommer min partner märka det?

Att vara erfaren kan betyda olika saker, antingen att man har legat med många eller att man gjort det många gånger med en person. Men det kan också betyda att man varit väldigt engagerad den enda gången då man haft sex. För att bli bra i sängen är det viktigt att känna in och lyssna på den andra. Då behöver det egentligen inte märkas om du har någon erfarenhet av sex sedan tidigare.

Jag känner mig redo för sex, hur tar jag upp det med min partner?

Känn av situationen! Om man utgår ifrån att ni hånglat och myst ett tag så kan det vara smart att ta upp det i ett ganska tidigt stadie, inte när ni väl ligger där i underkläder och i förbifarten, typ: ”Vad sägs om att ha sex nu?”. Fråga vad din partner har tänkt om det och att du gärna skulle vilja testa någon gång. Då blir det mindre laddat än om ni redan är halvnakna.

redo för sex

”Hur berättar jag för min partner att jag är redo för sex?”

Våra föräldrar är alltid hemma så vi får aldrig vara ifred. Hur gör vi?

Visa dina föräldrar att du tar ansvar för din sexualitet. När de försöker ha det där pinsamma snacket med dig så visa att du har koll i stället för att bli sur och vifta bort dem. Då kommer de inte bli lika oroliga över att du ska bli gravid bara för att din pojkvän sover över. Berätta även att du och din partner gärna vill vara själva någon kväll ibland, du är trots allt på väg att bli vuxen. Om du vill undvika knarrande sängar kan ni alltid ha sex på golvet eller i badrummet, då hörs det mindre.

”Jag är oskuld och nervös för första gången”

Det gör alltid ont när vi ska ha sex, vad ska jag göra?

Regel nummer ett – ha inte sex om det gör ont. Om du inte bli våt kommer kroppen koppla ihop sex med smärta och spänna sig så fort det är dags. Det bästa är att pausa ett tag och testa andra saker i sängen tills du känner dig redo igen. Glöm heller inte att inhandla glidmedel. Ett tips är att låta tjejen få orgasm innan ni har penetrerande sex, då är nämligen ditt underliv som mest redo för sex.

Läs mer om sex och kärlek:
11 saker du borde veta om flytningar
Svaren på sexfrågorna du inte vågar ställa
Sex sanningar och myter om sex
Att ha sex första gången är bättre i dag än förr
Sex orsaker till att snippan kan lukta illa

Foto: Thinkstock, IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar