få mens första gången

Läsarna berättar: Så var det att få mens första gången

Ingen vet när den första mensen kommer, plötsligt landar den bara i trosorna. Här berättar åtta FRIDA-läsare om hur det gick till när de fick sin första mens.

Anna, 16 år:

Jag minns det så väl. Jag fyllde 13 och mina två bästa tjejkompisar sov över hos mig. På morgonen på min 13-årsdag skulle vi fira med tårtfrukost och jag sprang på toaletten för att kissa. Jag drog ner trosorna och upptäckte blodfläckar, synen chockerade mig men jag förstod ju direkt att det var mensen. På toaletten kom det ännu mer blod. Jag ropade på mamma som kom in och bekräftade att det var mens. Jag minns att hon sa ”åh vilken tajming, grattis till att bli tonåring ordentligt!” Jag tyckte att det var spännande att få mens och kände mig vuxen.

Caroline, 15 år:

Jag fick min mens när jag var 13 år, på sommaren. Jag visste rätt mycket om mens innan jag fick den och fler av mina vänner hade fått det, men vad jag inte visste var att mensen kunde vara brun och inte bara röd. Därför trodde jag att jag hade bajsat på mig när jag hade fått den i trosorna. Jag blev ganska ledsen och fick en bindor av mamma. Senare på dagen skulle jag åka och bada med min mamma och min lillebror, och det kändes jättejobbigt att inte bada den dagen. Egentligen hade jag ju kunnat göra det, men jag vågade inte använda tampong. Vågade inte förklara för min lillebror varför jag satt på klipporna medan han plaskade runt i vattnet – trots att det var supervarmt ute.

Läs mer: Det här avgör när du får din första mens

Tina, 18 år:

Jag var 11-12 år, var hemma själv och det var sommarlov. Satte mig på toaletten och fick mens helt oförberett. Ringde min mamma och grät då jag kände att livet var förstört. Hon fick komma hem från jobbet och förklara hur man använder bindor (och vad det typ var – vi hade aldrig snackat om det i skolan eller så). Efter det började mensvärken från helvetet och att ens prata om det med andra än min mamma var ett big no no. Jag förstod att jag var bland de första i klassen och tyckte det var extremt pinsamt. Tror inte jag pratade om mens med mina kompisar förrän på gymnasiet. Så sjukt!

Sara, 17 år:

Jag var 10-11 år och livrädd. Det tog åratal innan jag vågade prata med mina vänner om det, och jag var ständigt nervös över att blöda igenom jeansen på skolan. Därför körde jag konstant tröja knuten runt midjan varje mensperiod… I dag har jag vant mig och insett att det inte är hela världen OM man någon gång blöder igenom… Det händer alla!

Elin, 17 år:

Jag blev rädd! Upptäckte det när jag var på toa hemma och gick direkt till mamma som fick hjälpa mig med en binda. Minns att jag blev yr och svimfärdig. Jag tänkte mycket på hur det skulle vara att duscha tillsammans med klasskompisarna på gympan. Jag var verkligen inte alls glad att jag hade fått den. Min storasyster blev överlycklig och tyckte det var roligt att jag blivit ”så stor”. Själv tyckte jag bara det var jobbigt och pinsamt… Som tur var insåg jag ganska snabbt att det inte är så farligt med mens och att det inte är pinsamt alls, faktiskt!

Läs mer: 6 saker du förmodligen inte visste om tamponger

Hannah, 14 år:

Jag skulle uppträda med min klass och skulle kissa innan vi gick upp på scenen… Chocken av det jag hade i trosorna fick mig att undra vad det var? Hade jag slagit mig? Var jag sjuk? Bajsat på mig? Jag hämtade en kompis som fick försäkra mig om att jo, du har fått mens. När vi sen stod på scenen kändes det som om det stod i pannan på mig att jag fått mens och att ALLA kunde se det på mig.

Josefine, 13 år:

Det var i skolan innan musiklektionen i fyran. Jag skulle bara snabbt kissa och mina två tjejkompisar väntade utanför. Fick en chock när jag tog av mig trosorna, minns att hjärtat började slå och att jag direkt berättade för mina bästisar när jag kom ut från toan. Sedan gick vi alla tre till läraren och sa att jag fått mens och då fick jag gå hem. När jag kom hem satte jag mig i soffan, tog ett djupt andetag och ringde mamma och sa att jag gått hem från skolan för att jag fått mens och hon berättade vart bindorna fanns. Jag minns att jag kände mig osäker och förändrad senare på kvällen, men dagen efter var allt som vanligt igen.

Maja, 16 år:

Jag glömmer aldrig första gången jag fick min mens. Jag skulle köra in cykeln i garaget efter skolan och var som vanligt tvungen att ta mig över en hög tröskel. Jag lyfte baken från sadeln och tog sats för att trampa över tröskeln. BAM så slog spetsen av sadeln till mig på snippan och det gjorde ont! Jag hade hört myten om att man kunde ”bli av med oskulden” om man slog i snippan hårt och blev därför livrädd. När jag kom in och gick på toa var det blod i trosan och jag trodde direkt att min oskuld var ett minne blott, men det var bara mensen som hade dykt upp.

Läs mer:
Läsarna berättar om pinsamma och sexiga hångelstories
FRIDA-läsarnas pinsamma sommarkärlek: ”Raggade på brorsan!”
Killarna berättar: ”Så blev vi dumpade”

Foto: IBL