Hur rakar man snippan? Här är allt du behöver veta

Har du funderat på att raka könshåret men är osäker på hur man gör? FRIDA har pratat med barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson på UMO.se som delar med sig av sina bästa tips.

Många av er har frågat oss hur man bäst rakar underlivet. Självklart är det inget som du måste göra. Du är precis lika fin och fräsch ändå! Faktum är att snippan mår mycket bättre av att ha hår kvar. Det blir mindre instängt och svettigt. Men om du ändå vill raka dig så har barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson på UMO.se (Ungdomsmottagning på nätet), lite tips!

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på UMO.se

– Först och främst tycker jag att man ska tänka "varför gör jag det här"? Är det för att jag vill det eller är det för att normen säger det? Man ska aldrig raka sig för att någon annan vill det, förklarar Therese Zetterqvist Eriksson för FRIDA.

Så intimrakar du dig steg för steg

1. "Det viktigaste av allt är att skaffa sig en bra och vass rakhyvel. Inte en engångsrakhyvel utan en riktigt bra", tipsar Therese.

2. "Blöt huden först och använd rakgel eller rakskum".

3. "Håll rakhyveln stadigt mot huden och dra en gång. Sen är det viktigt att man sköljer rent rakhyveln innan man drar nästa drag. Dra inte med rakhyveln för många gånger på samma område".

4. "Skölj av rakgelen eller skummet efter att du har rakat dig. Torka försiktigt och smörj in dig med kräm".

Varför får jag röda prickar efter att jag rakat mig?

Upptäcker att du fått röda prickar som kliar fastän du följt alla ovannämnda stegen? Det beror på att hårsäckarna har blivit inflammerade. Det är väldigt vanligt att det blir så eftersom huden vid underlivet är så känsligt.

– När man rakar sig skadar man det yttersta hudlagret. Får man röda prickar ska man vänta med att ta bort hår tills det läkt ordentligt, säger Therese och fortsätter:

– En elektrisk trimmer är ett bra tips om du vill undvika utslagen. Det blir det inte lika slätt, men man skadar inte huden och då får man inga röda prickar.

Kylande gel från rfsu som kan hjälpa mot röda prickar. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

Vilka produkter är bra för rakning?

  • En vass rakhyvel av bra kvalitet. Herrrakhyvlar brukar vara bättre då många tjejrakhyvlar är stela och inte lika lätta att använda.
  • Rakgel eller rakskum.
  • Efter rakningen kan du smörja in med en tunn lotion som innehåller propylenglykol, det finna att köpa på alla apotek.
  • Förutom apoteket har RFSU produkter som är anpassade till rakning.
  • En elektrisk intimtrimmer är ett bra tips om man vill undvika irriterad hud.

Foto: TT och UMO.se

Läs mer:

6 anledningar att aldrig mer raka könshåret

Fråga FRIDA: "Ska jag raka mig där nere?"

9 tecken på att allt inte står rätt till med din snippa