Därför ska du inte raka könshåret

6 anledningar att inte raka könshåret

Röda prickar och en ständig klåda är bara några av sakerna som gör intimrakning till en mindre rolig aktivitet. Här är sex skäl till att låta rakhyveln vila.

Trimmat, naket eller bara lite friserat. Könshårstrenderna har skiftat i takt med de rådande skönhetsidealen. Inte minst på grund av porrens intåg på nätet har den rådande normen hos unga kvinnor de senare åren varit att, på ett eller annat sätt, ta bort sitt könshår.

Vad du väljer att göra eller inte göra med ditt könshår är självklart ditt och ingen annans val, men vi vill påminna om att rakhyveln inte är ett måste.

1. Du sparar tid

Att trimma könshåret med den försiktighet som krävs tar tid. Gud bevare den som har bråttom och slinter med rakhyveln. Det är tid som du istället kan lägga på exempelvis:
# Göra en en stor chokladbollstårta
# Lära dig hur man hånglar.
# Göra vårt Vänner-quiz.

2. Du skyddar snippan mot bakterier och infektioner

När du rakar dig skadas det yttersta hudlagret och du får små sår i huden som gör att bakterier lättare tar fäste och växer till sig. Det är vanligt att i samband med rakning få besvär som röda prickar, klåda och hårsäcksinflammationer.

3. Chanserna att lyckas med snippflätor är betydligt sämre

Det är högst oklart om någon har lyckats, eller ens försökt, att fläta sitt könshår. Men visst har du alltid undrat om det går? Behåll håret för möjligheten att i alla fall kunna testa.

4. Håret finns för att du ska vara bekväm

Ditt könshår fyller faktiskt funktioner. Det är en mjuk liten kudde som skyddar din snippa från friktion och smuts och förhindrar att kläderna skaver. Fint va?

5. Flatlössen kommer dö ut

Hudparasiten flatlusen trivs som bäst i det varma och gosiga könshåret. Men om håret inte finns där blir luslivet tufft. Australienska forskare har till och med varnat för att den växande trenden med intimrakning riskerar att utrota flatlössen. Och det vore en tragedi av episka mått.

6. Du känner inte för det

Inte särskilt sugen på att raka dig? Strunta i det. Det är inte svårare än så.

Läs mer:

Så tvättar du snippan – på rätt sätt

Sju saker som händer med snippan när du blir upphetsad

Är din mens normal? Få svaret i vårt test direkt!

Foto: Shutterstock/IBL