Yasmine-Erica-Tibba-App

Så lyckades de förvandla sin tech-idé till verklighet

Det började som en idé under en roadtrip och slutade som en app. Yasmine Åkermark och Erica Werneman har skapat Tibba, en app där man kan byta tjänster med varandra.

Yasmine Åkermark och Erica Werneman har varit vänner i mer än tio år. Under en roadtrip de gjorde tillsammans, pratade de om livet och vad som gjorde dem lyckliga. Det var då de kom in på Yasmines jorden runt-resa.

– Jag berättade om när jag bodde hos en familj samtidigt som jag lärde barnen franska. Sen satt jag och Erica och pratade. Tänk om det var en app där man kunde göra det här, att man byter tjänster med varandra, säger Yasmine.

Läs mer: De startade en egen modeapp – här är 5 tips för att göra likadant

Idén kom i början av 2015 och tjejerna bestämde sig för att satsa direkt. Tanken med Tibba är att alla som vill kan byta tjänster med varandra. Exempelvis kan en som har en yoga-studio erbjuda yoga-lektioner, mot att någon målar om i studion.

Yasmine-Erica-Tibba-2

Tillsammans gick Yasmine och Erica igenom hur de skulle göra den här idén till verklighet. Ingen av tjejerna har någon utbildning i tech, men det var inget problem. Yasmine har läst ekonomi och har en entreprenörsbakgrund, och Erica har läst nationalekonomi och är utbildad advokat. Deras första steg blev därför att hitta någon som kunde hjälpa dem att utveckla appen.

– Istället för att betala massa pengar för att någon ska utveckla appen så pitchade vi idén till stora it-företag, berättar Erica.

Läs mer: 13 coola uppfinningar av kvinnor – som har förändrat världen

Ett företag nappade och gick in med pengar i företaget. De fixade också så att deras utvecklare skapade appen. Därefter har det gått fort. I september förra året började de utveckla appen, och i maj i år testade de den första versionen i Dubai.

– Vi valde Dubai för att Dubai är en perfekt marknad att testa en tech-produkt på. En app som inte fungerar tar man i Sverige bort direkt. I Dubai tar de kontakt med en direkt på LinkedIn och säger att den här appen funkar inte men jag gillar konceptet, säger Erica.

Även om tjejerna visat att man inte behöver plugga tech för att genomföra en tech-idé, så ångrar de sig lite att de aldrig gjorde det.

– Du kan skapa så mycket häftiga saker. Man kan ändra saker och påverka saker. Du skulle kunna, om du vet hur man gör, göra en app hemma i köket som används av miljontals människor, säger Yasmine.

Läs mer: Så gör du för att bli speldesigner (världens coolaste yrke!)

Planen är att Tibba ska komma till Sverige i framtiden men först ska den testas och utvecklas lite mer.

Yasmine och Ericas 4 bästa tips för att lyckas med en tech-idé

1. Testa att plugga tech.

Det finns både längre utbildningar och 6 veckors-kurser du kan ta. Testa på och se om det passar dig!
2. Kontakta folk inom tech.

Kontakta personer som jobbar med tech och be om tips, eller fråga om du kan få hjälpa till för att lära dig hur allt fungerar. Var inte blyg!
3. Testa din idé!

Undersök om det finns något intresse för din ide. Skapa en Facebook-grupp och berätta om din idé. Bjuda in dina vänner och deras vänner. Vad tycker de?
4. Skapa samarbeten.

Bara för att det är din idé betyder det inte att du måste göra allting själv. Samarbeta med andra företag som kan fixa de delarna du själv inte kan.

Läs mer:
Vill du börja programmera? Här är orden du måste lära dig
Guide: Så blir du känd på Youtube
Lista: 12 coola tech-tjejer som du bara måste ha koll på

Foto: Tibba