Tech

Här är tjejerna som vill förändra världen med teknik

”Det är bara killar som kan programmera”. Fel, fel, fel! Kolla in dessa coola tjejer som kan bygga egna bloggar och app-spel.

Att programmera och skapa egna spel är inga problem. I alla fall inte om du heter Nafisa Mir.

– Fler tjejer borde jobba med teknik. Tjejer saknas verkligen i spelvärlden, där är alla karaktärer killar som håller i vapen. Tjejerna har rosa prinsesskläder, eller så är de lättklädda, säger Nafisa.

Att skapa appar, bygga hemsidor, bloggar och spel är fortfarande något som mest killar sysslar med. Bara 23 procent av de som jobbar med tech är tjejer. Något som företaget Valtech vill ändra på, därför har de skapat projektet Tech Girl och ska lära 500 tjejer grunderna i programmering. Rania Mufti, 10 år, är en av deltagarna.

– Det är inte så svårt som många kanske tror. Först var jag lite osäker, men nu går händerna snabbare på tangenterna. Tjejer är verkligen minst lika bra på teknik som killar, säger Rania.

Läs mer: Vill du börja programmera? Här är orden du måste lära dig

Nafisa och kompisen Rania är överens om att hela världen skulle bli mer jämställd om fler tjejer jobbade med teknik.

– I framtiden tänker jag uppfinna en maskin som kan klä tjejer som vill ha killkläder och tvärtom. Idag vågar inte killar köpa kläder på tjejavdelningen, säger Rania och Nafisa fyller i:

– Jag vill skapa en digital almanacka som sköter planeringen över vem som ska vara hemma och på jobbet. Så att mammor och pappor jobbar lika mycket och är lika mycket hemma med barnen.

raina 22

Rania Mufti, 10 år och Nafisa Mir, 11 år.

Tjejernas klasskompisar Yousra Baraghen och Fausta Raibuzite, båda 11 år, tänker gå teknik-programmet på gymnasiet. Både Yousra och Fausta höll på mycket med Snapchat och Instagram innan de lärde sig att programmera och göra egna spel.

– Nu är programmering min hobby, jag gör det ofta hemma. Jag kommer fortsätta att utveckla mitt egna spel och fortsätta göra min blogg ännu snyggare, säger Fausta.

fausta 222

Fausta Raibuzite och Yousra Baraghen älskar programmering.

Konsultchefen Funda Denizhan, som är en av hjärnorna bakom Tech Girl, påpekar också att killar inte är bättre än tjejer på teknik.

– Det handlar bara om att killarna introducerats för teknik och datorer redan när de var små. Det du övar mycket på, blir du automatiskt bättre på. Genom att tjejer lär sig programmering ger vi dem makt att kunna skapa och förändra framtiden, säger Funda Denizhan.

Läs mer om tech:
Så gör du för att bli speldesigner (världens coolaste yrke!)
Här är nätet som är 4000 gånger snabbare än Wi-Fi
Har någon okänd smsat dig? Så tar du reda på vem det är!

Av: Johanna Bengtsson