SPF solkräm

Sex saker du bara måste veta om solkräm

Något av det viktigaste i sommarväskan är solkrämen, men hur mycket koll har du på solkräm? FRIDA reder ut vad du bör tänka på när du använder solkräm.

1. Vattenresistent betyder inte vattenfast

En vattenresistent solkräm innebär att den tål en viss mängd fukt medan en vattenfast ska sitta kvar även om du kommer i kontakt med vatten. Men det betyder inte att du är helt säker! Badar du och sen torkar av dig efteråt så försvinner solkrämen och ligger du i en solstol kan den gnuggas av när du vänder på dig. Smörj in dig ofta och alltid efter ett dopp i vattnet även om din solkräm är vattenfast. Tänk även på att svettas i värmen är ytterligare en faktor till att solkrämen ”försvinner”.

2. Ha inte solkrämen i solen

Solkräm ska förvaras svalt för att inte bli förstörd. Lämna inte din solkräm i solen eller i en varm bil. På stranden kan du lägga den längst ner i väskan eller under dina kläder.

3. ALLA behöver solkräm

Det spelar ingen roll om du redan har en bränna eller aldrig bränner dig. Är du i solljuset exponeras huden med UV-strålar. Förutom en ökad risk för hudcancer åldras huden fortare om den exponerats med för mycket sol.

4. Smörj in dig innan stranden

Det tar 20-30 minuter för solkrämen att sjunka in i huden ordentligt och börja verka, därför är det viktigt at du applicerar solkräm innan du går hemifrån. Smörjer du in dig när du redan är i solen är din hud oskyddad från solens strålar under en ganska lång tid.

5. Du behöver mer än du tror

Forskning visar att de flesta bara använder hälften av den solkrämen som krävs. Det kan vara svårt att veta hur mycket man egentligen ska använda men en riktlinje är att det krävs minst två matskedar för att smörja in en kropp.

6. Solkräm räcker inte

Solkräm skyddar, men inte till 100 % så tänk på att inte vara i solen för länge även om du har solskydd med en hög SPF. Andra sätt att skydda sig från solen är med hjälp av hattar, saronger eller en kaftaner.

Läs mer:
Guide: Så blir du brun utan att skada huden
Har du misslyckats med brun utan sol? Så gör du!
Solbränd? Här är 4 knep som kan rädda dig så fort som möjligt

Av: Anna-Sara Nilsson El Kady

Foto: IBL