Annons

Annons

Guide: Så blir du brun utan att skada hudenVisst är det väl skönt att ligga ute och steka i solen när den äntligen tittar fram? Men för mycket solljus är också skadligt för huden. Så här blir du brun samtidigt som du skyddar din hud.

Att smörja in sig med solkräm är superviktigt när man ska vistas ute i solen så att inte huden skadas. Men det finns flera tips man kan ta till för att undvika att bränna sig eller skada huden i värmen.

Annons

#1: Förberedande peeling
Vill du få en jämn och fin bränna är det smart att börja med att skrubba rent huden med en peeling som tar bort döda hudceller.

#2: Sola stegvis
Du har förmodligen inte legat ute och solat under vintermånaderna och din hud är därmed extra solkänslig så här innan sommaren. Sola därför stegvis och ”värm upp” huden mot solen genom att sola en kortare stund med högre solskyddsfaktor första dagen, och kör sedan längre och längre solpass. Din hud mår inte bara bättre, brännan kommer även att hålla sig längre!

#3: Skydda huvudet
Är det någon del av kroppen som du verkligen måste vara varsam om när du är ute i solan är det huvudet. Ha alltid med en hatt eller en keps när du är ute i solen så att du kan skydda dig om det behövs.

Läs också: Steg för steg: Så lyckas du med brun utan sol

#4: Undvik solen när den är som starkast
Solen står högst på himlen och är som starkast mellan klockan 11.00 och 15.00. Då är det också lättast att bränna sig. För att undvika solbränna kan du försöka hålla dig i skuggan under den tiden, eller smörja extra noga med solkrämen.

#5: Var extra noggrann på stranden
Det kan känns som solen tar mindre på stranden när vind och vatten gör temperaturen svalare, men det är faktiskt så att det är lättare att bränna sig på stranden där solen inte bara tar direkt utan också reflekteras från vattnet. Var därför extra noga med solkrämen när du hänger på beachen.

#6: Smörj HELA kroppen
Det är lätt att slarva med insmörjningen och missa delar som tårna, öronen och undersidan av foten. Dessa delar av kroppen tar därför ofta stor skada av solen. Var också noga med känsligare områden som knän och läppar.

#7: Fukt
När det är varmt väder är det superviktigt att dricka mycket vatten och svalka kroppen både på insidan och utsidan. Smörj alltid kroppen med en återfuktande lotion eller after sun efter ett solpass.

Läs mer:
Fem knep för att undvika skavsår mellan benen
14 sommarproblem du bara förstår om du har stora bröst
DIY: Så gör du en grym hårinpackning med saker du har hemma

Av: Erika Svensson
Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar