Artikeln innehåller reklamlänkar
Guide: Så behandlar du olika typer av finnar

Guide: Så behandlar du olika typer av finnar

Finnar kan vara gula, röda, små eller stora. Precis som olika hudtyper behöver finnar olika typer av behandling. Så här gör du för att bli av med dem.

Du har: Små, röda bulor som aldrig vill kika fram.
Så behandlar du: Det här är den lindrigaste formen av finnar och syns ofta som upphöjda röda utslag som ömmar. Tvätta dig morgon och kväll med produkter för oren hy. Undvik feta krämer och oljor som riskerar att täppa till porernas öppningar. Försök inte att pressa ut de här små bölderna, då bildas infektioner.

Ansiktsrengöring mot finnar, ”Clear Acne Cleanser (länk till Apprl)”, Glo-therapeutics, 300 kr.

Du har: Enbart finnar runt hakan och käklinjen.
Så behandlar du: Under vinterhalvåret är det extra viktigt att tvätta sig noga och ta ansiktsvatten efter tvätt morgon och kväll. När vi har halsduk runt halsen och på hakan kan fukt och smuts lätt bildas som hjälper finnarna att utvecklas. Försök tvätta din halsduk då och då. Lägg en djuprengörande ansiktsmask på de fetare partierna och peela en till två gånger i veckan.

Använd en speciell exfolierings-borste när du peelar huden för att slippa smuts från händerna. Exfolierande borste (länk till Apprl), Dermalogica, 190 kr.

Du har: Vita, variga finnar.
Så behandlar du: Vita finnar är de vanligaste finnarna. De är tilltäppta porer som orsakats av en stor oljeproduktion. För att slippa att nya finnas ploppar upp bör du inte klämma finnen. Men om du känner att du inte kan låta bli så måste du tänka på att tvätta händerna noga, sluta klämma när det gula är ute (ser det ut att vara mer att klämma ut är det oftast bara svullnad). Om du fortsätter klämma bildas ärr. Låt huden andas efteråt, om du lägger på smink blir infektionen bara värre.

Du har: Många, stora, röda och vita bölder.
Så behandlar du: Det kallas cystisk akne och är inget du ska behandla själv. Det är ofta ärftligt och är den mest envisa typen av akne. Dessa cystor saknar ibland vävnad när de läker och då bildas ärr. Märker du att du får mycket akne som inte går över bör du kontakta din vårdcentral eller en hudmottagning. Försök aldrig torka ut finnarna själv genom att inte använda ansiktskräm, det ger tvärtom-effekt. Återfukta huden med produkter som inte torkar ut.

Du har: Röda spår efter finnar, så kallade akne-ärr
Så behandlar du: Använd ett serum som dränker huden i fukt och som skyndar på läkningsprocessen i huden. Ett tips är ett serum som förbättrar hudens struktur och gör att ytan blir jämnare.

Läs också: Bästa serumen i alla prisklasser

Serum ”Mission Perfection Serum” (länk till Apprl), Clarins, 619 kr.

Läs också:
Så döljer du en finne snabbt och enkelt
Sex sanningar och myter om finnar
Sju kändistjejer om finnar och acne

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Källa: Teen Vogue, Hudguiden, Skin City.