Annons

Annons

Sex sanningar och myter om finnar

finnar


Får man finnar om man äter choklad? FRIDA ger dig svaren på sex sanningar och myter om finnar.

”Man får finnar av choklad”
Sant & falskt: Viss forskning tyder på att du kan få mer finnar om du äter mycket sötsaker, så om du äter mycket godis kan du testa att minska på det och se om din hy förbättras. Dock är det väldigt individuellt, för vissa påverkas inte alls av vad de äter.

Annons

”Att använda smink ger finnar”
Falskt: Nej, smink gör inte att man automatiskt får finnar. Däremot kan vissa produkter såsom foundation, concealer och puder täppa till porerna, vilket kan ge akneutslag. Var noga med att tvätta bort sminket varje kväll, och fråga i butiken när du köper smink om det täpper till porerna.

”Finnar beror på dålig hygien”
Falskt: Finnar och akne har absolut ingenting att göra med hur mycket du tvättar ansiktet – tvärtom, nästan. Finnar orsakas av talgkörtlar som överproducerar fett. Det är självklart bra och fräscht att tvätta ansiktet både morgon och kväll, men tvättar du för mycket kan talgkörtlarna istället börja producera ännu mer fett – och du får mer finnar.

”Stress bidrar till finnar”
Sant: Det syns ofta utanpå om du inte mår bra inuti, och finnar kan ofta vara en negativ effekt av stress.

”Finnar är bara ärftligt”
Falskt: Ärftligheten kan ha betydelse för hur mycket finnar en person får, men bara för att dina föräldrar hade stora akneproblem betyder det inte att du får det – eller tvärtom.

”Det blir värre av att klämma finnarna”
Sant: Det är viktigt att låta bli att pilla på finnarna – även om det är svårt att låta bli. Det kryllar av bakterier på fingertopparna som förvärrar inflammationen där finnen sitter, och har du riktig otur kan du få ärr av att klämma finnarna.

Visste du att…
… nästan alla får finnar i puberteten? Vanligast är det i ansiktet.
… man kan få finnar vart som helst på kroppen? Oftast på bröstet, ryggen eller i ansiktet där kroppen har flest talgkörtlar.
… det alltid går att bli av med finnar? Det kan ta lite tid, men det går.
… du kan få mer finnar när du har mens? Det är hormonerna som ställer till det i kroppen, men det brukar gå över efter den veckan.

Läs också:
5 enkla knep för att undvika finnar
Så formar du ögonbrynen som ett proffs
Sex tips för flirtiga fransar

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar