Otrohet – är det okej eller nej?

Otrohet – är det okej eller nej?

Är det okej att hångla med någon annan än din partner på en fest? Är det tack och hej om en av er är otrogen? FRIDA reder ut frågorna kring otrohet.

Du har bråkat med din partner och hamnar med skolans snyggaste på en fest. I stundens hetta gör du något som du aldrig trodde du skulle kunna göra: du hånglar upp personen. Du gör en Eva i Skam, helt enkelt. Men hur går du egentligen vidare om du ”råkat” hooka med någon och ångrar ihjäl dig efteråt?

FRIDA frågade Psykoterapeuten och sexologen Charlotte Makboul som gav det här svaret:

– Du får fråga dig själv hur du vill vara i ett förhållande, är det viktigt med ärlighet? Eller är det okej med en lögn eller att undanhålla? Om du väljer att inte berätta så fortsätter du som om inget hänt. Om du vill berätta så välj ett tillfälle då det finns tid för frågor och var beredd på att prata om det en stund. Bestäm dig innan hur mycket du vill berätta, din partner vill oftast veta allt och lite till.

Även om det är superjobbigt att leva med ångesten över att du har varit otrogen så kan smärtan att bli bedragen kännas ännu värre, som om världen rasar samman. Går det ens att förlåta en otrohet?

– Många gånger är förhållandet för evigt infekterat och det beror på att du inte väljer aktivt att gå vidare. Du stannar i förhållandet men släpper inte taget om det som hänt. Det är svårt att förlåta ett så stort svek, säger Charlotte Makboul.

FRIDA-läsaren Petronella, 17 år, berättar att hennes förhållande aldrig blev lika bra igen efter inte bara en, utan flera otroheter.

– Vi blev tillsammans när vi var 14 år och det kändes väldigt läskigt att jag ville vara tillsammans med honom för resten av livet.

Rädslan för att bara ha hånglat med en person för resten av livet gjorde att hon och pojkvännen bestämde att de fick strula med varsin person under sommarlovet, som de skulle tillbringa isär.

– Jag glömmer aldrig när han ringde morgonen efter en fest och sa att han hade kysst en tjej. Mitt hjärta stannade och efteråt minns jag att jag vägrade prata med honom.

Petronella kände sig sviken, trots att de bestämt att de fick.

– För att må bättre bestämde jag mig för att göra samma sak. Det fick bli en killkompis till mig som jag hånglade med.

När Petronella och hennes kille sågs efter sommaren berättar hon att allt var annorlunda. Det kändes som att de inte kände varandra längre.

– Ändå var vi tillsammans två år till. Men det blev verkligen aldrig som innan. Jag var ju rädd att han skulle strula med någon varje fest, jag litade inte på honom längre.

Idag är Petronella inte längre ihop med sitt ex, utan har en ny pojkvän.

– Jag var tidigt tydlig med att jag inte tillät otrohet och jag känner mig mycket mer trygg i förhållandet jag har idag.

Om du blivit utsatt för otrohet är det viktigt att du tar dig tid till att känna efter hur du vill gå till väga.

– Du behöver ta reda på hur du vill att ditt förhållande ska vara och vad du kan och vill förlåta. Om du vill kunna förlåta så går det. Det handlar mycket om att acceptera att det väcker jobbiga känslor att bli sviken och de känslorna måste du få ha, i kroppen. Men att välja att inte lägga så mycket tid och energi på att tänka på det, älta eller starta gräl om det.

Läs också:
Killarna berättar: Så blev vi dumpade
Nio bevis på att djur är bättre än ett förhållande
Så slutar du stalkar din crush eller ditt ex

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: Skärmdump Skam