När sex gör ont (det här behöver du veta!)

När sex gör ont (det här behöver du veta!)

Sex ska vara roligt och skönt men för vissa förknippas det med smärta och skam. Smärtan och oron över att någonting är fel är vardag för många tjejer idag. Det är dags att vi pratar om det!

I tv-serier och på film ser vi dagligen par som har sex. Det ser alltid otroligt skönt ut och tjejerna får orgasm typ direkt. Verkligheten är en helt annan. Idag visar en studie att varannan kvinna mellan 20-30 år i Sverige hade ont vid något av sina senaste samlag, det skriver Elin Lundberg i boken Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont.

– Den vanligaste anledningen till smärtan är att du inte är tillräckligt upphetsad. Slidan behöver vara både svullen och våt för att det ska vara skönt att hålla på med någon aktivitet i eller runt den, säger Elin Lundberg till FRIDA.

Men vad ska du säga till den du har sex med om det plötsligt gör ont? Elin tipsar om att du kan göra på två sätt.

– Antingen kan du säga till direkt, ”aj, vänta, det känns inte skönt så där” och föreslå att ni fortsätter på något annat sätt, till exempel genom kyssar och smek. Eller så visar du att du inte vill fortsätta genom att dra dig undan, knipa ihop benen eller börja göra någon annan aktivitet som inte gör ont.

Läs också: Sex sanningar och myter om sex

Elin menar att det lätt kan bli en ond cirkel om du blir rädd och börjar förknippa sex med smärta, då blir det svårare att slappna av och kan därmed göra ondare.

– Slidan kan stänga sig genom en kramp och det är inget farligt med det, den vill inte ha in något där om det gör ont, vilket ju är smart. Oftast händer det i början av omslutande sex. Prova att göra något annat och sluta inte med sexet, men sluta med det som gör ont.

Att inte kunna ha sex gör att många skäms, vilket kommer ifrån den förväntan i samhället som finns på att både tjejer och killar ska kunna ha in och ut-sex, alltså penis i slidan.

– För kvinnor är det faktiskt så att bara en av fem kvinnor kan få orgasm av en penis som juckar i slidan. För fyra av fem krävs det något annat, ägna er åt det istället.

Elin Lundberg har skrivit en bok om att ha ont vid sex, för att uppmärksamma problemet.

Elin Lundberg har skrivit en bok om att ha ont vid sex, för att uppmärksamma problemet.

Karoline, som idag är 24 år, har haft mer eller mindre ont vid sex under flera års tid. Hon hade jätteskönt sex med sin partner under deras första två år ihop men en dag gjorde det plötsligt ont, och sedan försvann inte smärtan. Hon gick till en gynekolog, utan framgång, men fick stöd hos sin kille.

– Han respekterade att jag inte ville ha penetrerat sex och vi gjorde andra saker i stället.

Karoline berättar att hon i början kände sig otillräcklig för att hon inte kunde ha sex.

– Jag har känt mycket skuld, trots att jag vet att det inte är mitt fel. En positiv del som har kommit med det här är däremot att jag har märkt att jag som person är tillräcklig för min partner, även när vi inte kunde ha sex alls. Det har haft en positiv inverkan på min syn av honom.

Idag känner hon varken skam eller skuld, de har hittat andra vägar att ha sex och njuta.

– Jag har insett att ett förhållande är så mycket mer än bara sex. Jag har blivit säkrare i mig själv och tryggare med min kropp. Jag vet att smärtan inte är mitt fel.

När Karoline fick ont första gången gick hon direkt till ungdomsmottagningen, något som även Elin tycker är viktigt att du gör om du känner smärta.

– Där träffar du först en barnmorska. Sedan kan du få träffa en kurator och prata om hur det känns. Med hjälp av kunskap går det att hjälpa sig själv, eller få stöd av en kunnig vuxen. Personalen är van vid det här bekymret och de är vana vid att det kan kännas pinsamt att prata om. Ju tidigare den onda cirkeln kan brytas, desto bättre.

Läs också:
Sex härliga onanitips du måste testa
Killarna berättar: Så var första sexet
Svaren på sexfrågorna du inte vågar ställa

Foto: IBL, Katarina Raft