Guide: Allt du behöver veta om analsex

Guide: Allt du behöver veta om analsex

Vissa gillar det, medan andra inte alls vill testa. Viktigt är däremot att det krävs en hel del förberedelse om du ska ha det. Vi har samlat allt du behöver veta om analsex.

Först och främst, analsex behöver inte bara betyda penis i anal. Analsex kan även vara att man pillar, smeker eller slickar runt analöppningen. Om du väljer att ha penetrerande analsex så kan det ske med en snopp, finger, en analplugg, dildo eller annan sexleksak. Läs noggrant den här listan om du funderar på att prova analsex.

Så funkar det

Vid analöppningen finns en yttre ringmuskel, som är viljestyrd, och en inre ringmuskel som inte är viljestyrd. Den reagerar på tryck. Vid tryck drar den ihop sig, men efter en stund (cirka 15 sekunder) slappnar den av och kan släppa igenom till exempel en penis.

Testa själv först

Innan du testar analsex med en partner för första gången kan det vara bra att själv testa om du tycker det är skönt. Ta rejält med glidmedel och smek och pilla lite vid anus. När du känner dig redo kan du sakta, sakta föra in ett finger och långsamt föra in och ut. Om du använder ett föremål istället för finger så se till att det har en bred bas. Annars finns risken att det glider in helt och hållet och är svårt att få ut.

Använd massor av glidmedel

Glidmedel är A och O vid analsex. Vid analöppningen produceras ingen fukt (som i slidan) även om du är sexuellt upphetsad. Använd ett vatten- eller silikonbaserat glidmedel, eftersom ni bör använda kondom. Olje- och fettbaserade medel kan nämligen göra att kondomen går sönder.

Var försiktig

Det är viktigt att vara ordentligt avslappnad innan ett analsamlag. Smek först med fingrarna eller slicka runt anusöppningen. Börja försiktigt föra in ett finger, sedan ett till. Då töjer du sakta ut anusingången. Den som för in fingrarna kan ha en kondom på fingret och bör ha klippt ner sina naglar så hen inte skär dig.

Det kan finnas bajs

Innanför ringmuskeln finns ändtarmen, där efter finns en till muskel och sedan börjar tjocktarmen. Ändtarmen innehåller i allmänhet inget bajs så länge du inte är bajsnödig men det kan såklart finnas små rester av bajs.

Använd kondom

Som vi just nämnde är det svårt att undvika bajs när det kommer till analsex. Och med bajs kommer automatiskt bakterier. Därför bör du alltid använda kondom när du har analsex. Kondom skyddar även mot könssjukdomar, som är extra lätta att föra över vid analsex. Använd inget som du haft i analen direkt i slidan. Tvätta ordentligt eller byt till en ny kondom mellan samlagen.

Stressa inte

Kom ihåg den viktigaste grundregeln: sex ska vara skönt, inte göra ont! Så fort det gör minsta lilla ont så bör ni avbryta sexet. Ofta behövs det lite extra tid för musklerna att slappna av i just analen. Ta den tid ni behöver, stressa inte.

Läs mer!
Fråga FRIDA: Kan jag bli gravid av analsex?
Sex saker du borde veta om glidmedel
Sju pinsamma (men normala) saker som händer alla vid sex

Källa: Rfsu.se, Umo.se.

Foto: IBL