Till dig som ska titta på Victoria’s secret fashion show ikväll

Till dig som ska titta på Victoria’s secret fashion show ikväll

Är du en av alla som tittar på Victoria's secret fashion show ikväll? Läs FRIDA-Tereses krönika om att inte tro att det som visas på catwalken överensstämmer med verkligheten.

Ikväll är det dags för den årliga Victoria’s secret fashion show att visas på TV i Sverige. Det som tidigare var någonting som få visste om har under de senaste åren exploderat och blivit ett program att titta på tillsammans, lite som en utseendefixerad variant av Melodifestivalen. Där vi bedömer och granskar. Och jämför oss.

2007 såg jag min första visning och det var även då Miranda Kerr hade på sig änglavingarna för första gången. Jag blev helt förtrollad av lyxen, hennes (enligt min mening) perfekta yttre och det drömmiga liv som modellerna verkade leva. Jag ville också se ut och vara så! Jag var redo att göra det som krävdes för att jag också skulle kunna passa in i den världen.

Sedan dess har det sakta men säkert börjat hända en hel del i modebranschen och olika kroppsformer börjar visas upp då och då. Men inte hos Victoria’s secret. Där blir tjejerna bara smalare och smalare och mer lika varandra än någonsin. Det enda som skiljer från en klassisk modevisning är att tjejerna får flörta med publiken och ge dem en slängkyss.

Många menar att modellerna är smala för att de lever hälsosamt eller ser ut så naturligt. Att det är vältränade och starka kroppar vi ser på catwalken. Men sanning ser annorlunda ut. Adriana Lima har avslöjat hur lite hon faktiskt äter inför visningen och att hon till och med undviker vatten (!!!). Sedan när blev det hälsosamt att utsätta sin kropp för det?

Jag tänker inte stå med några pekpinnar och förbjuda dig att titta. Men jag vill att du ska vara medveten om att det du ser inte är verkligheten. Att du inte kommer bli lyckligare av mindre midja, glansigare hår och putande läppar. Om du efter programmets slut börjar skämdumpa bilder på deras kroppar, hoppar över godiset dagen efter och börjar tvivla på dig själv, då är det inte värt. Då borde du stänga av.

Läs också:
Så retuscherade är Victoria’s secret-modellerna
VS-modellen Kelly Gale om mobbningen i skolan
Så sjuk är VS-modellens diet inför visningen

Foto: IBL, Pavel Maira