Har du svårt att somna? Här är knepen som hjälper dig!

Har du svårt att somna? Här är knepen som hjälper dig!

Har du svårt att somna vilket gör att du hela tiden är trött? FRIDA har listat åtta knep som får dig att somna fortare!

Ta ett varmt bad eller en varm dusch

Att ta en varm dusch och sedan lägga sig i ett kallare sovrum hjälper kroppen att sänka temperaturen och ämnesomsättningen. Det gör det lättare för dig att slappna av när du väl ska sova.

Stäng av alla ljud

Brukar du sova med tv:n i bakgrunden eller något annat ljud? Stäng av det! Det kan hjälpa att sätta på någon form av lugnande musik – det finns massor av spellistor med avslappnande musik som du kan ha i bakgrunden.

Ta en promenad eller träna på dagen

Det spelar ingen roll om du går hem från skolan, tar en promenad eller tränar med laget efter skolan – bara du rör på dig under dagen. Motionen ger dig såklart energi, men hjälper dig också att slappna av. Kom ihåg att inte röra på dig senare än tre timmar innan du ska sova för då får det motsatt effekt.

Läs en bok innan du somnar

Oavsett vad du gör innan du somnar borde du lägga ifrån dig din telefon. Det är en ansträngning att titta på mobilen, även om skärmen är på den lägsta ljusstyrkan. Ta fram en ny bok eller läs om din givna favorit. Det kommer att hjälpa dig att somna fortare.

Undvik obekväm pyjamas

Sov inte med den fina pyjamasen som är aningen oskön. Ta på dig något riktigt bekvämt istället. Klädvalet kommer få dig mer avslappnad och bekväm i tid tills att du somnar.

Ligg skönt i sängen

Det är lätt att glömma bort att det är viktigt att tänka på hållningen – även i sängen. Den bästa positionen är när du ligger på sidan.

Bestäm vad du ska drömma om

Drömmer du om att dejta din kändiscrush? I så fall borde du planera dejten innan du somnar. Allt för att distrahera dig från din sömnlöshet.

Gå upp ur sängen

Det kanske låter konstigt att du ska gå upp ur sängen när du ska försöka sova, men har du legat och vänt dig i all evighet är det bättre att gå upp och göra något annat i tio minuter. Försök sedan att somna igen.

Läs mer!
Sover du dåligt? Här är tipsen för bättre sömn!
Varför pratar man i sömnen? FRIDA har svaret!
Sju anledningar till att du alltid är trött

Av: Mina Gilbertsson

Källa: Girls Life

Foto: IBL