Så får du dina föräldrar att säga ja – varje gång

Vill du gå på fest, få mer pengar eller åka på konsert? Vi har åtta tips som får dina föräldrar att gå med på det du vill ha.

1. Hur rimligt är det?

Var ärlig mot dig själv och gör en reality check: är det du kommer fråga om ens rimligt? Kan du tänka dig att dina föräldrar kommer säga ja? Att tjata om något som du ändå aldrig kommer få igenom kan göra att de inte kommer lyssna på andra saker du vill ha.

2. Välj rätt tidpunkt

Tajming är allt! Säg inget i förbifarten när dina föräldrar är stressade och inte kan lyssna. Förbered dem genom att säga att du har något du vill prata om och fråga när de har tid att sätta sig ner för att lyssna. Det visar att du är seriös.

3. Kom förberedd

Precis som under mötena dina föräldrar har på sina jobb, är det viktigt att du kommer dit och har förberett dig. Ha koll på läget och framför dina argument. Varför ska du få eller få göra det du vill?

4. Ät innan

Ingen kan argumentera på tom mage! Se till att ha ätit innan så att du inte sitter och tänker på hur hungrig du är. Det förstör verkligen koncentrationen och gör dig lättirriterad.

5. Var helt ärlig

Att linda in sanningen och utesluta detaljer kan verkligen få konsekvenser om det i efterhand visar sig att du inte gjorde det som du föreslog för dina föräldrar. Säger du att du ska sova hos din kompis och sen hamnar någon annanstans så har du tappat dina föräldrars förtroende.

6. Involvera föräldrarna

Vill du åka till London och se Shawn Mendes? Föreslå att föräldrarna följer med och åker på en weekend. Gör det till ett familjeäventyr och låt dem ta del av det du vill göra. De vill gärna vara en stor del av ditt liv och kommer uppskatta att du bjuder med dem.

7. Håll ilskan för dig själv

Vi vet, det är lätt att bli förbannad om föräldrarna säger nej men det kommer inte hjälpa att du börjar skrika och gråta. Säg: ”okej jag förstår, kan vi prata vidare om det här i morgon?”. Sen får du ta ut ilskan på ditt rum och ladda för nästa diskussion.

8. Föreslå nytt förslag

Så de sa nej till Shawn Mendes i London? Kanske kan du få gå i Stockholm i stället? Använd argumentet ”jag förstår att det inte går, men vi kanske skulle kunna göra så här?”. Om du föreslår något ganska overkligt till en början så är det större chans att de går med på ditt andra förslag.

Läs också:
11 saker (och lögner) du alltid får höra från dina föräldrar
14 pinsamma saker som bara föräldrar gör
Bevisat: Det är jobbigare att vara tonåring än vuxen

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL