Annons

Annons

Bevisat: Det är jobbigare att vara tonåring än vuxenBrukar dina föräldrar tjata på dig att gå upp på morgonen och undra varför du får vredesutbrott över småsaker? Well... Nu kan du skylla ALLT på vetenskapen!

Om du är tonåring så vet du exakt hur mycket jobbigare det är att exempelvis gå upp tidigt på morgonen. Snark! Du försover dig inte alltid med vilje, även om dina föräldrar kanske tror det.

Det finns fem saker som de flesta tonåringar känner igen och som backas upp av vetenskapen. Det är alltså inte ditt fel att du är trött eller lätt blir sur över småsaker! Nästa gång dina föräldrar tjatar på dig så vet du vad du ska svara 😉

Annons
Gilla FRIDA på Facebook

Läs:
Så enkelt lurar du till dig mer minne i din Iphone

1. Du är trött på morgonen
morgontrott
Bildkälla
Alla tonåringar har lite kaos när det gäller den inre klockan. Du ligger ungefär två timmar efter vuxna och barn, vilket gör att din kropp tror att klockan är 05:00 när den egentligen är 07:00. Inte så konstigt att du är morgontrött! Dessutom har tonåringar svårare att somna på kvällarna än vad vuxna har.

2. Du älskar att vinna
vinna
Bildkälla
Är du en riktig vinnarskalle? Studier har nämligen visat att tonåringar får en kick av att vinna på ett sätt som andra inte får. Tonåringar gör gärna allt de kan för att bli omtyckta, men det innebär också att de ofta förlorar mer för att de satsar så mycket på att vinna.

Läs: 8 saker du absolut inte kan göra med din kropp

3. Dina humörsvängningar är inte att leka med
arg
Bildkälla
Brukar ditt humör kunna ändras på bara några sekunder? De flesta tonåringar har extremt mycket mer humörsvängningar än vuxna. Varför? Din hjärna har helt enkelt inte mognat så pass mycket än att den har lärt sig att reagera normalt. Som tonåring är det svårt att avgöra sina känslor och reagera på ett sätt som passar händelsen. Känner du igen dig…?

4. Du har svårt att koncentrera dig
koncentrera
Bildkälla
När du är tonåring behöver du använda hela hjärnan för att kunna koncentrera dig på saker, även om det handlar om små uppgifter i skolan. Eftersom tonåringar gärna tänker på typ allt som händer runtomkring dem så är det svårt för hjärnan att fokusera på bara en sak (som typ vad matteläraren säger).

5. Du känner dig förvirrad typ jämt
vad hander
Bildkälla
Har du svårt att passa tider och komma ihåg vad läraren egentligen sa på lektionen? Du är inte knäpp, du är bara lite förvirrad. Hjärnan hos tonåringar är inte färdigutvecklad och därför har de svårt att planera saker. Perfekt ursäkt att dra nästa gång du kommer för sent!

Läs även:
7 onödiga kroppsdelar (som du egentligen inte behöver!)
14 vanliga tjejnamn från år 1999-2004 (och vad de betyder!)
Sveriges nya regler gör det lättare att få högre betyg

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar