Kroppshetsen sänkte Ellinors självkänsla: "Jag fick höra att jag var för smal"

Kroppshetsen sänkte Ellinors självkänsla: "Jag fick höra att jag var för smal"

FRIDA-läsaren Ellinors självkänsla har svikit henne genom hela livet. Kommentarer under uppväxten om att hon är för smal har påverkat henne negativt, men på sociala medier får hon stöd.

Du ska vara smal, men ändå inte för smal, då ses du som annorlunda. Det är Ellinor, 16 år, ord och hon har många gånger fått höra kommentarer om sin kropp.

– Min självkänsla har alltid varit dålig, säkert på grund av allt som finns runt om en. Alla måsten och alla ideal. Jag har varit underviktig hela mitt liv och fått höra från många att det inte är normalt och fått känslan av att jag är annorlunda och inte passar in i samhället, säger Ellinor.

Det är lätt att tro att det mest är vi tjejer som är elaka mot varandra, men även vuxna kan hjälpa till att sänka ett redan lågt självförtroende.

– Jag har alltid sett ner på mig själv och ibland hatat min egen kropp. På senare år har jag börjat stå på mig men har fortfarande jobbiga perioder och tycker att det fortfarande är jobbigt att få kommentarer. Då får jag flashbacks på hur jag kände mig när jag fick vissa av kommentarerna, mestadels från vuxna och skolhälsovården.

Läs också: 12 life quotes du borde leva efter

Positiv bekräftelse

Ellinor har jobbat med sig själv och känner sig idag starkare.

– Sociala medier skulle jag säga har hjälpt mig, att jag bland annat får positiv bekräftelse för mitt utseende. Men min syn på min kropp vet jag däremot inte om den har påverkats så mycket av sociala medier då jag själv har arbetat med den och har fått stöd av personer runt om mig. 

Ibland när Ellinor har lagt upp en bild som hon inte känner att någon gillar så raderar hon den. Hon kan definitivt känna igen sig i den stress och press som många andra tjejer har.

– På sätt och vis känner jag mig stressad över att jag ständigt måste uppdatera och att bilderna måste vara ”perfekta”. Jag är väldig petig att bilden inte ska visa för mycket och att den ska passa in färgmässigt för att det ska se snyggt ut. Att jag inte vill lägga upp för ”vågade” bilder kan nog bero på att min självkänsla fortfarande svävar.

Med en låg självkänsla under uppväxten som nu har växt vill Ellinor gärna peppa andra tjejer att också känna att de duger.

– Så länge du mår bra, borde du inte lyssna på vad andra har att säga. Det är vad som gör dig till vem du är och ingen ska få dig att tveka över din egen kropp. Du är stark och fin, kämpa på!

Läs också:
Lista: Sakerna som sänker din självkänsla
10 steg till att älska din kropp
Malin om anorexin: ”Jag höll på att ta livet av mig själv”

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]

Av: Johanna Bengtsson

Foto: IBL, Privat