kronika-sara

Krönika: Jul är inte kul för alla

För många är julen det bästa som händer på hela året, men för andra är det den värsta tiden på året. FRIDAs reporter Sara vill påminna om att jul inte är kul för alla.

I dag är det julafton, en dag de flesta längtar efter. För många handlar julen om familj, julklappar och massa mat. Dagen börjar med att hela släkten samlas, därefter ska det ätas jullunch, kollas på Kalle Anka, öppnas julklappar och därefter ätas lite till. En vanlig jul för många, men inte för alla.

Jag är lyckligt lottad som varje år får tillbringa julen med min familj. Men jag vet också att det inte är så för alla. Mitt i all julstress och hets är det viktigt att vi inte glömmer, glömmer alla dem vars jul inte är lika kul. De som sitter själva, de som varje julafton får höra sina föräldrar bråka eller får se sina föräldrar fulla. Glöm aldrig att jul inte är kul för alla.

Medan vissa längtar efter julen, så finns de andra som bara vill hoppa över den. För de vet vad den innebär – ensamhet, tårar och ångest.

Hur mycket du än stör dig på din pappas tråkiga skämt, din mormor som berättar samma historia om och om igen, eller din mamma som hela tiden ber dig hjälpa till, så kom ihåg hur lyckligt lottad du är. För medan du sitter i värmen och äter god mat, sitter någon annan på gatan och hoppas på att få att äta idag.

Idag vill jag att du ägnar en extra tanke åt alla dem vars jul inte är kul. Vet du en som känner så? Skicka ett sms, ring eller bjud över hen. Minsta lilla kan göra julen bättre för den personen.

Ta aldrig någonting för givet, uppskatta det du har och ta hand om de du har runtomkring dig. Det är det julen handlar om, inte vad du får i present.

Hit kan du vända dig om du har mår dåligt eller känner dig ensam:
BRIS
Unizon
Hjälplinjen

Läs mer:
Krönika: “Bra betyg gör dig inte till en bättre människa”
FRIDA-Sara om komplexen: ”Finnarna styrde vad jag hade på mig”
FRIDA-Terese: Det är dags att du börjar gilla dig själv

Foto: IBL