Karin har autism: Det är ingen sjukdom – det är en begåvning

Karin har autism: Det är ingen sjukdom – det är en begåvning

För Karin har hennes diagnos inneburit en anpassad skolgång och att hon har haft svårt att förstå sina vänner. Men den har också hjälpt henne att lära sig allting om hästar. Här berättar hon om hur det är att ha autism.

Karin Gustafsson, 17 år, fick diagnosen i slutet av mellanstadiet. Autism är en slags funktionsnedsättning där du tar in information annorlunda och kommunikation kan vara svårt. För Karin har det varit svårt att förstå sociala koder.

– Det blir ganska jobbigt med vänskap och sånt. Jag bråkar lätt eftersom jag blir mer irriterad på småsaker, om någon säger någonting på skoj kan jag bli jättesur. Jag kanske inte riktigt förstår om de menar allvar eller om det är ett skämt. Det är också svårt att ställa om sig när planer ändras eller ställs in, säger Karin.

Hon har fått mycket hjälp av sina föräldrar med att förstå sina kompisar och de ger råd om hur hon ska hantera situationer när hennes vänner ändrar planer med kort varsel eller när de har bråkat.

– Jag är inte riktigt där än men jag har blivit bättre på att hantera det. Mina kompisar och pojkvän kan få förhinder och kanske inte kan hjälpa det. Men det är fortfarande jobbigt för mig.

Läs mer: 19 sätt att hantera haters

Det var först i slutet av mellanstadiet som hennes föräldrar kunde se att hon hade svårt med vänskaper och inte riktigt hann med i skolan. Med hjälp av diagnosen kunde Karin få en mer anpassad skolgång där hon läser i sin egen takt, och läser vissa ämnen på gymnasienivå och andra inte.

– Jag tycker att det har blivit bättre med åren eftersom jag har lärt mig prata ut om min diagnos, det kunde jag inte när jag var mindre. Jag kände mig annorlunda och ville vara på samma nivå som alla andra i min klass. Jag hade helt enkelt svårt att acceptera att jag hade en diagnos när jag var mindre.

Idag märker folk sällan Karins autism och hon har lärt sig hur hon ska kommunicera bättre med sina vänner och pojkvän.

Läs mer: Fem saker du borde säga till dig själv varje morgon

Även om Karin har haft svårt och kämpat med sin diagnos en del så finns det också fördelar.

– Diagnosen är ingen sjukdom, det är en begåvning. Du har ofta ett specialintresse och då kan du sitta med det flera timmar varje dag. Man lär sig allt om det.

Utöver att Karin numera kan nästan allt om hästar finns det även andra fördelar med diagnosen för henne. Hon minns nästan allt.

– Du ska inte känna att du är olik de som inte har någon diagnos för du är också en människa med känslor, du behöver bara lite mer hjälp med livet och skolan.

Karin har autism men ser inte sin diagnos som ett stort hinder.

Karin tips till andra som har en diagnos:
1. Våga prata med dina kompisar och berätta om din diagnos.
2. Det är okej att ta skolan i din egna takt.
3. Känn inte att du är olik de som inte har någon diagnos, vi är alla människor.
4. Det finns alltid någon som kommer att älska dig precis som du är.

Läs också:
Malin om anorexin: ”Jag höll sakta på att ta livet av mig själv”
Viktor Frisk om sin ADHD: ”Jag har alltid känt mig annorlunda”
Jockiboi om sin ADD: ”Skolan borde vara mer anpassad”

Av: Anna-Sara Nilsson El Kady

Foto: IBL, Privat