Kändistjejerna om ångest: ”Jag trodde att jag skulle dö”

Kändistjejerna om ångest: ”Jag trodde att jag skulle dö”

En nervös känsla i magen, svettdroppar i pannan och ett hjärta som du tror ska sluta slå. Bara några av känslorna som flera kändistjejer öppet berättar om. Tillsammans kämpar de mot ångest.

Även om det fortfarande kan kännas lite tabu att prata om är ångest långt ifrån ovanligt, tvärtom. Många upplever det, mer eller mindre, någon gång under livet. Här delar kändistjejerna med sig av sina upplevelser.

Kylie-angest

Kylie Jenner

Under förra året öppnade Kylie Jenner upp sig och berättade att hon led av svår ångest och tyckte det var jobbigt att vara en offentlig person.

– Jag gick aldrig ut. Om jag försökte gå på bio eller något, så kunde jag plötsligt sluta andas och börja gråta. Jag kan inte gå in i ett rum och bara börja prata med människor, det är jobbigt, säger hon till Complex.

Nicole-angest

Nicole Falciani

Ända sedan dagis har Nicole Falciani ställt höga krav på sig själv och känt prestationsångest. Stressen och pressen gav Nicole en depression, men idag har hon sänkt kraven.

– Jag ville vara den duktiga flickan. Jag tror det var därför jag blev deprimerad. Du måste inse att oavsett om du gör alla rätt så kommer inte alla att tycka om dig. När du inser det kommer du sluta försöka vara bäst eller vara alla till lags och pressen kommer att försvinna av sig själv, säger hon till FRIDA.

Therese-angest

Therese Lindgren

Sociala sammanhang eller situationer då hon måste prestera är jobbiga för Youtubern Therese Lindgren. Hon har länge kämpat mot sin ångest.

– Första gången jag fick panikångest trodde jag att jag skulle dö. Jag fick svårt att andas, det svartnade för ögonen och jag svettades så sjukt mycket. 20 minuter senare var det borta. Jag har ringt ambulans flera gånger för att det har känts som att jag har fått en hjärtattack, säger hon till FRIDA.

Cara-angest

Cara Delevingne

Supermodellen och skådespelerskan Cara Delevingne har inte haft ett helt smärtfritt liv. När hon var i 15-årsåldern blev ångesten så stor att hon ville ta sitt liv.

– Helt plötsligt slogs jag av en våg av depression, ångest och självhat. Känslorna var så starka att jag kunde slå huvudet i ett träd bara för att jag skulle svimma. Jag var tvungen att bestämma om jag älskade mig själv lika mycket som jag älskade tanken på att dö, säger hon till Vogue.

Troian-angest

Troian Bellisario

En som lidit av extremt mycket prestationsångest under tonåren är Pretty little liars-stjärnan Troian Bellisario.

– Jag kunde strunta i att träffa kompisar om jag inte gjorde bra ifrån mig i skolan. Jag tror att jag skapade ett sjukt system av maktfördelning för att få ordning i mitt liv. Jag tänkte att om folk visste vad som egentligen pågick inom mig så skulle de inte vilja umgås med mig, säger hon till Seventeen.

Zoe-angest

Zoe Sugg

Youtubern Zoella kände sig annorlunda under skolåren. Men det är först på senare år som hon har insett att känslorna i magen var ångest.

– Jag började tacka nej till roliga saker för att jag kände mig orolig över att alla läskiga symtom skulle komma oväntat. Det som var mest frustrerande var dock att jag inte togs på allvar av sjukvården. En läkare sa åt mig att skaffa ett par löparskor och gå ut och springa, som om det skulle hjälpa, säger hon till Glamour.

Selena-angest

Selena Gomez

Att ha den obotliga sjukdomen lupus och samtidigt vara en av världens mest kända personer har inte varit lätt för Selena Gomez.

– Det skapar extremt mycket ångest. Både ångest, depression och panikattacker kan vara biverkningar av lupus. Det var vissa månader då jag knappt lämnade huset. Nu börjar jag äntligen känna mig bättre, men det har varit en lång process, säger hon till V Magazine.

Emma-angest

Emma Stone

Skådisen Emma Stone är en av flera kändisar som på senare år öppet berättat om sina panikattacker.

– Första gången jag fick en panikattack var jag hemma hos min vän och jag trodde att huset höll på att brinna ner. Jag ringde mamma som hämtade hem mig, sedan fortsatte attackerna under tre års tid. Jag frågade min mamma hela tiden hur min dag såg ut och hon behövde hela tiden lugna mig och säga att allt skulle bli bra och att ingen skulle dö, säger hon till New York Magazine.

Kristen-angest

Kristen Stewart

Under fem års tid kände sig skådespelerskan Kristen Stewart stressad i själen och kunde aldrig slappna av.

– Mellan 15 och 20-årsåldern var ångesten riktigt intensiv. Jag hade ångest jämt. Jag var lite av ett kontrollfreak. Om jag inte visste hur något skulle bli så blev jag helt knäpp och kunde låsa in mig hemma för att slippa gå ut, säger hon till Marie Claire.

Demi-angest

Demi Lovato

Under större delen av sitt liv har Demi Lovato kämpat mot ångest, panikattacker, stress och självskadebeteende. Hon har lärt sig att leva med sina onda känslor.

– Jag pratar mycket med folk runt omkring mig. Att träna och röra på mig är ett annat sätt att hantera ångesten. Att måla och skapa musik gör också att jag får ut känslorna och slipper hålla de inom mig, säger hon till Huffington post.

Jennifer-angest

Jennifer Lawrence

Allt verkade gå bra i livet för Jennifer Lawrence, tills hon satte sin fot i den stora skolbyggnaden och omringades av folk.

– När min mamma berättar om mig som barn säger hon alltid att det fanns ett ljus inom mig. När jag började skolan, släcktes det ljuset. Jag förstod aldrig då vad det var, men det måste ha varit någon form av social fobi och ångest över folksamlingar, säger hon till Madame Figaro.

Läs också:
Therese Lindgrens bästa tips för att hantera ångest
Sex tecken på att du kan ha ångest
Fem sätt att stressa ner inför skolstarten

Foto: IBL