Hur blir det med studenten 2021?

TT

Hur påverkar corona studenten och skolavslutningen 2021?

Kommer man kunna fira studenten som vanligt i år? Och hur kommer smittspridningen påverka skolavslutningen? FRIDA reder ut vad som gäller.
5 SNYGGA FRISYRER SOM PASSAR UNDER STUDENTMÖSSAN
4:57

Efter reklamen: 5 SNYGGA FRISYRER SOM PASSAR UNDER STUDENTMÖSSAN

(4:57)

Slå på ljud

Juni brukar vara en månad fylld med skolavslutningar, studentfiranden och utspring. Men förra året när coronapandemin slog till ställdes allting in.

– Det kommer inte att bli stora utspring till jublande folkhav av släktingar och vänner. Det kommer inte att vara stora baler, studentskivor, studentflak och andra stora fester, sa utbildningsminister Anna Ekström då.

Grundskolorna fick också ställa om och anpassa skolavslutningarna efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vissa skolor hade egna avslutningar i klassrummen medan andra valde att arrangera det digitalt.

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjerna

Nyligen gick Folkhälsomynidigheten ut med nya restriktioner gällande studentfirandet 2021. Och precis som förra året bör man undvika gemensamma samlingar. Istället kan man fira klassvis eller i mindre grupper, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

”Trängsel i korridorer och andra lokaler som används ska undvikas. Större ceremonier eller samlingar för hela skolan bör inte hållas”.

Myndighetens 4 råd till alla skolor & elever

1. Om ett utspring ordnas bör detta genomföras en klass i taget eller i mindre grupper.

2. Kontakt med familj och närstående bör bara ske i utomhusmiljö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra.

3. Begränsa antalet närvarande vid firandet för att undvika trängsel.

4. Personer som har symtom på sjukdom ska stanna hemma.

Får elever åka studentflak eller partybuss vid studentfirande?

”När det gäller studentflak är det inte tillåtet att använda vid årets studentfirande. Transportstyrelsen har förlängt de tillfälliga regler som tar bort möjligheten att fira studenten med studentflak, karnevalståg eller motsvarande till och med den 30 juni 2021.

Att hyra exempelvis en partybuss räknas enligt Folkhälsomyndigheten som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när man hyr en lokal för till exempel en privat fest. Det finns tillfälliga regler som införts med stöd av pandemilagen som bland annat innebär att antalet deltagare vid en privat sammankomst begränsas till max åtta personer”, skriver Skolverkets pressekreterare Helena Messing Berg till FRIDA.

Alltså, vill du hyra en partybuss istället får ni bara vara åtta personer ombord.

Regeringen förlänger restriktionerna till mitten av maj

Den 22 april beslutade Folkhälsomyndigheten och regeringen att förlänga coronarestriktionerna från den 3 till den 17 maj istället.

– Det beror på det förvärrade smittläget och den höga belastningen på sjukvården, sa statsminister Stefan Löfven.

Trots att många har börjat få vaccin är spridningen av covid-19 fortfarande hög.

Relaterade artiklar
Greta Thunberg donerar en miljon kronor till coronavaccin
Vaccinspruta och Airpods – här kan du tjuvkika på Apples nya emojis