Studenten 2020 det här gäller

Nya riktlinjer för studenten 2020 – det här gäller

Här kommer äntligen lite goda nyheter såhär i coronatider! Folkhälsomynidgheten har gått ut med nya riktlinjer gällande årets studentfirande. FRIDA reder ut vad som gäller.

Det är sedan tidigare bestämt att gymnasieskolornas utbildning ska ske på distans och att det inte blir något traditionellt studentfriande i år – för att stoppa spridningen av coronaviruset. Men nu verkar det finnas hopp om att en del moment inom studentfirandet ändå kommer att tillåtas. FRIDA reder ut vad som gäller för studenten 2020.

Ceremonier, utspring och betygsutdelning studenten 2020 – det här gäller

Under gårdagens pressträff meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, att det inte blir några större studentfiranden i år med hänsyn till smittspridningen av coronaviruset. Däremot ska avgångsklasserna kunna genomföra betygsutdelning och vissa andra avlsutningsceremonier. Såklart med vissa restriktioner.

– Vi bedömer att mindre ceremoniella inslag i samband med gymnasieexamen kan vara möjliga, men bara om det anordnas på ett sånt sätt att risken för smittspridning minimeras. Det blir alltså inga större gemensamma ceremonier, inga samlingar eller parader. Skolklasser på lastbilflak ska enligt Folkhälsomynigheten inte förekomma, berättade han.

Ceremonier, utspring och betygsutdelning bör bara genomföras om skolorna har tagit åtgärder för att minska smittspridningen. Exempel på åtgärd kan vara att minska trängsel eller förbättra möjligheten att hålla god handhygien.

”Viktigt att hålla avstånd”

Johan Carlson understryker att dessa undantag endast gäller avgångsklasserna och inga andra.

– Om en skola väljer att arrangera ett utspring, ska det ske klassvis eller i mindre grupper. Anhöriga kan mötas upp utomhus, förutsatt att det inte bildas strängsel. Det är viktigt att man kan hålla avstånd till varandra. Det kan också innebära att antalet anhöriga måste begränsas, sa Johan Carlson.

Men han trycker också på att anhöriga, elever eller lärare som är i riskgrupper eller som  har minsta symptom av Covid-19, bör avstå från firandet helt.

Hur blir det med studentmottagningar under corona?

Under presskonferensen meddelade Carlson att det inte är lämpligt med några större bjudningar, alltså får inga större mottagningar ske i varken hemmet, utomhus eller på restaurang.

Läs mer: 

15 fina studentklänningar du kommer vilja testa

Nytt besked: Corona stoppar studentfirandet i Stockholm och Göteborg

Så hanterar ditt stjärntecken tristessen under coronakarantänen

Foto: TT