Hur länge växer brösten? Här är svaret!

Väntar du på att dina bröst ska bli större? Eller känns det som att de växer hela tiden? Vi reder ut hur länge bröst egentligen växer.

När du kommer i puberteten är en del av det att brösten börjar växa. Du börjar känna knölar i brösten som inte tidigare funnits där. När det inträffar varierar från person till person och även i vilket takt och vilken storlek de får.

Puberteten pågår i cirka sex år och under den perioden växer brösten hela tiden. Ungefär i 20-årsåldern har dina bröst fått den storlek som de kommer fortsätta att ha.

Däremot finns det andra saker som kan påverka bröstens form och storlek även efter at de slutat växa. Att gå upp eller ner i vikt, att använda preventivmedel och att få barn och amma påverkar brösten.

Om du vill få en uppfattning om vilken typ av bröst du själv kommer få kan du kolla på din mamma och mormor, då det ofta är genetiskt. Däremot behöver det inte vara så i alla fall!

Alla bröst ser olika ut i form och storlek och det finns ingen som är mer rätt eller fel. Att försöka påverka hur stora eller små brösten blir är inte lätt. Det bästa är helt enkelt att jobba på att vara nöjd med hur du ser ut framför att försöka förändra någonting.

Läs mer!
16 fantastiska fakta om bröst (som du bara vill veta!)
Därför kan dina bröst göra ont när du har mens
9 saker du inte visste om bröstvårtor (som du måste veta!)

Av: Mina Gilbertsson

Foto: IBL

Källa: Ungdomsmottagningen