Annons

Annons

9 saker du inte visste om bröstvårtor (som du måste veta!)

brostvartor


Alla människor har bröstvårtor, men har du egentligen koll på varför och hur de fungerar? Här är nio grejer du bara måste veta om dem!

1. Dina bröstvårtor kan få orgasm.
Om du någon gång har fått dina bröstvårtor stimulerade så vet du att det känns ganska härligt. Det beror på att din hjärna då frigör ett ämne som får din snippa att dra ihop sig vilket kan leda till en orgasm.

Annons

2. Det finns fyra olika typer av bröstvårtor.
Står dina bröstvårtor utåt, inåt, är de platta eller toppiga? Oavsett vilket så är det helt normalt och det är bara för dig att studera dina för att se vilken kategori de tillhör.

Gilla FRIDA på Facebook

3. Många personer har en extra bröstvårta.
Det finns en stor chans att någon du känner har en extra bröstvårta. Sex procent av befolkning har nämligen det! En av våra favoritkillar, Harry Styles, har exempelvis fyra stycken.

harry styles nipplesBildkälla

4. Bröstvårtorna behöver inte vara det skönaste området på dina bröst.
Många personer har väldigt känsliga bröstvårtor, men det är inte alltid positivt. De som har det kan nämligen uppleva att det gör ont att bli rörd på dem under sex och blir inte alls upphetsade av det. Alla är helt enkelt olika och gillar olika!

Wow! 11 saker du inte visste om snoppen

5. I princip alla människor har hår runt sina bröstvårtor.
De allra flesta har hår runt vårtgården, men vissa har mer än andra. Många försöker att ta bort det här håret på olika vis, men det här kan leda till inflammationer och onödig smärta. Försök acceptera att det är så och att du definitivt inte är ensam om att ha det!

6. Dina bröstvårtor kan förändras (var uppmärksam!).
Det är viktigt att hålla koll på om dina bröstvårtor förändras, eftersom det kan vara ett tecken på bröstcancer. Om de ändras drastiskt så kan det betyda att man drabbats av en aggressiv form av bröstcancer, det här drabbar dock bara en till fem procent av alla bröstcancerpatienter. Men trots det är det givetvis alltid bra att vara uppmärksam!

brostBildkälla

7. Dina bröstvårtor behöver inte se likadana ut.
Det finns ingen människa som är symmetrisk till hundra procent så givetvis kan dina bröst vara olika stora och likaså kan dina bröstvårtor se olika ut. Såvida inte ett bröst eller en bröstvårta plötsligt blir massivt större än det andra så behöver du inte oroa dig, men om det händer så måste du gå och kolla upp det direkt!

16 fantastiska fakta om bröst (som du bara vill veta!)

8. Det är normalt att ha knottror runt din vårtgård.
De små knottrorna runt dina vårtgårdar är inga finnar eller knölar som inte ska vara där, utan det kallas för vårtgårdskörtlar och de är helt normala. Om du märker av att de ständigt förändras och inte går tillbaka till ett normalt läge kan du kontakta vårdcentralen för att kolla upp så att inte något är fel.

9. Bröstvårtor kan byta färg.
Kvinnor brukar ofta få mörkare bröstvårtor efter en graviditet, eller när de äter p-piller. Det är helt normalt! Om du oroar dig över att dina byter färg så kan du alltid kolla upp det, men det borde inte vara något att oroa sig över.

Läs mer om kroppen:
6 saker du förmodligen inte visste om tamponger
11 saker du borde veta om flytningar
13 saker du verkligen borde veta om spermier

Foto: Tumblr

Annons
Annons


AnnonsLaddar