Fem sätt att undvika urinvägsinfektion

Fem sätt att undvika urinvägsinfektion

Den som en gång har haft urinvägsinfektion, eller blåskatarr som det också kallas, vill aldrig ha det igen. Det gör ont, svider och gör dig kissnödig. Så här gör du för att undvika att drabbas.

Det svider när du kissar, du måste springa till toaletten och det gör ont i snippan. Aj, aj, aj. Inte urinvägsinfektion igen! Känner du igen dig? Urinvägsinfektion är inget vi önskar vår värsta fiende, men det finns faktiskt en hel del saker du kan göra för att slippa drabbas igen.

1. Byt bikini

Svamp och bakterier trivs på fuktiga och blöta platser. Som till exempel i dina bikinitrosor efter att du har badat i en pool eller i havet (som är långt ifrån rent). Om du byter till torra, rena bikinitrosor efter varje bad så räddar du dig själv både från svampinfektion och urinvägsinfektion.

2. Använd kondom

Bakterier i våra sköra slemhinnor i slidan smittar enklast genom sex. Att använda kondom skyddar inte bara mot könssjukdomar och mot att bli gravid, utan även mot att bakterier tar sig in i din slida och orsakar urinvägsinfektion.

3. Kissa efter sex

Vare sig du använder kondom eller ej är det viktigt att du kissar efter att du har haft sex. Du måste rensa urinröret från eventuella bakterier som annars lätt tar sig in.

4. Kissa när du är kissnödig

Håll dig aldrig, detta gör att blåsan irriteras i onödan. Se också till att kissa ut allt urin när du är på toaletten, annars kan det finnas lite urin kvar i blåsan när du har rest dig från toaletten.

5. Torka dig rätt

Oftast orsakas urinvägsinfektion av bakterier som tar sig från tarmen till urinvägarna. Därför är det väldigt viktigt att du alltid torkar dig framifrån och bak när du har kissat och bajsat.

Läs mer!
Nio tecken på att allt inte står rätt till med din snippa (och så löser du det)
Underlivsproblemen du kan få under sommaren
Därför kan det göra ont när du har sex