inte-saga-angest

Fem saker du aldrig ska säga till någon som har ångest

Även om du inte menar något illa så ska du undvika att säga de här sakerna. De kan nämligen göra det mycket värre för en person som har ångest.

Ångest är känslor av oro och rädsla. När du har ångest kan du bland annat känna ett tryck över bröstet, att ditt hjärta slår snabbt eller hår, få ont i magen eller känna dig yr. Du kan inte styra över ångesten men den brukar gå över av sig själv efter ett tag.

Läs mer: Så lindrar du din prestationsångest

Om du är med någon som har ångest är det viktigt att finnas där för den personen och inte döma eller försöka ge råd. Här är fem saker du inte ska säga till någon som har ångest.

Läs mer: Therese Lindgrens 4 bästa tips för att hantera ångest

1. Det sitter bara i ditt huvud

Många tror att ångest bara handlar om att du oroar dig alldeles för mycket men det handlar om mycket mer än så. För Seventeen berättar Keeley Tesma, psykoteraupt, att säga till någon att det bara sitter i ditt huvud kan skapa ännu mer ångest. Istället borde du säga till personen att söka hjälp.

2. Det är ingen stor grej

Det kanske inte verkar som en stor grej för dig men för personen som har ångest är det de. Skippa råden och var där för personen istället!

3. Ditt liv är inte så jobbigt

Alla upplevelser och erfarenheter är olika och något som är jobbigt för dig behöver inte vara jobbigt för någon annan. Du har därför aldrig rätt att säga åt någon att en viss grej inte är jobbig, för du har ingen aning.

4. Sluta stressa

Det är lättare sagt än gjort! Genom att säga åt en person vad den ska göra blir den ännu mer stressad och får en motsatt effekt. Var där för personen istället!

5. Ta det lugnt bara

Genom att säga till någon som har ångest att ta det lugnt är det som att säga att personen egentligen inte mår dåligt. Keeley Tesmas råd är att istället att bara lyssna och inte ge några råd.

Du behöver dock inte vara rädd för att säga fel saker utan utgå från att du ska finnas där för personen och lyssna istället för att ge råd.

Läs mer:
Fråga FRIDA: Jag får ångest av allt
Kylie Jenner om sin ångest: ”Jag kunde inte gå ut”
6 tecken på att du kan ha ångest

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL
Källa: Umo, Seventeen