ont-i-brosten-mens

Därför kan dina bröst göra ont när du har mens

Får du också ont i brösten när du har mens? Det är inget ovanligt och det finns en anledning till varför du får det.

När du har mens så påverkar det din kropp på flera sätt. Bland annat upplever många att de behöver bajsa oftare vilket det finns en anledning till som du kan läsa om här. Många får också ont i brösten både innan mens och under, något som det också finns en förklaring till.

Så varför får vi ont i brösten innan och under mens?

För tidningen Seventeen förklarar gynekologen Sara Twogood att det handlar om dina hormonivåer och specifikt östrogen och gulkroppshormon.

Läs mer: Därför bajsar du mer när du har mens

Två veckor innan du ska få mens så ökar dina nivåer av östrogen och gulkroppshormon. Den ökningen stimulerar bindväven i dina bröst vilket kan göra dem ömma och svullna. Oftast gör brösten ont i den övre delen närmast armhålan.

När du sedan väl får mens så sjunker nivåerna av gulkroppshormon och östrogen vilket kan göra att dina bröst inte är lika ömma längre. Vissa får ont i brösten och andra inte, anledningen är att alla är olika känsliga för hormonella svängningar och det finns även andra faktorer som kan påverka.

Som tur var finns det några saker du kan göra för att minska smärtan i brösten. Bland annat kan du lägga något kylt eller varmt mot dem för att dämpa svullnaden. Du kan också välja att ha en bh som ger ordentligt stöd, som en sport-topp.

Läs mer:
Läsarna berättar: Så var det att få mens första gången
Sju enkla yogapositioner som minskar mensvärken
12 känslor som känns helt normala när du har mens

Foto: IBL