Därför får du bättre självkänsla av sport

Därför får du bättre självkänsla av sport

Många tjejer slutar med sport när de kommer in i tonåren. Det vill stiftelsen Girls in Sport och deras projekt Strong Girls ändra på. Genom sport kan vi nämligen få bättre självkänsla!

För två år sedan startades stiftelsen Girls in Sport i Umeå av Lucy Rist och Jenny Lidqvist. Anledningen är tydlig: De vill få fler tjejer att testa på olika sporter, ta plats inom idrottsvärlden och på så sätt öka sin självkänsla.

– Det finns undersökningar som visar att många tjejer börjar hoppa av sporter när de är mellan 13 och 16 år. De har mycket annat att fundera på då men sport har möjlighet att stötta den utvecklingen och det är tråkigt att de hoppar av, säger Lucy Rist till FRIDA.

Läs också: 10 steg till att älska din kropp

Hon tror att om sporterna hade presenterats på ett annat sätt och gett tjejer större möjligheter (det räcker med att jämföra kvinnliga idrottares löner med männens red. anm.) så hade fler fortsatt.

– Många tjejer kan känna att de inte får vara med för att vissa sporter anses vara mer för killar än för tjejer.

Under projektet Strong Girls får 20 tjejer mellan 13 och 16 år anmäla sig till ett tio månaders-program genom sin skola. Under den tiden får gruppen testa individuella-, lag- och äventyrssporter.

– Väldigt få tjejer i den åldern får möjlighet att testa så många sporter men det får de göra här. Vi har bland annat provat på styrkelyft, säger Lucy.

VM-medaljören, och styrkelyftaren, Angelica Brage, introducerar tjejerna för sin sport.

VM-medaljören, och styrkelyftaren, Angelica Brage, introducerar tjejerna för sin sport.

Lucy menar dessutom att sport kan ge dig bättre självkänsla.

– När du ser att någon gör exempelvis pull ups så kanske du först känner att det där kommer du aldrig kunna göra eller att du inte är den typ av person som gör det. Det är hårt arbete, du måste kämpa och du kommer misslyckas. Men när du klarar det och ser tillbaka på resan du gjort så märker du att du kan lära dig och utvecklas. När det gäller lagsport kommer du känna att du är en viktig del av ett team.

Många av tjejerna i gruppen känner inte varandra från början men blir nära vänner under projektet.

– De kommer från olika håll men relationen jag och Jenny utvecklar tillsammans med dem gör det speciellt. De kommer inte vara samma tjejer som de var när de började, säger Lucy.

Gruppen som tillsammans testar olika sporter under tio månader.

Tjejerna som tillsammans testar olika sporter under tio månader.

Läs också:
Lista: Sakerna som sänker vår självkänsla
Kändistjejerna: Du kan inte vara bäst på allt
Fem saker du borde säga till dig själv varje morgon

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp med din självkänsla:

Skolkuratorn

Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Artikeln är en del av FRIDAs kampanj #jaggillarmig – för bättre självkänsla bland tonårstjejer. Delta du också genom att använda hashtaggen #jaggillarmig i sociala medier. Vill du berätta din historia? Mejla [email protected]

Foto: André Larson